Geir-Gulliksen - Vdl Groep Quatro

Efter olyckan i världscupen i Göteborg – rutinerna ses över

Redan innan ärevarvet, under segerintervjun, vid söndagens världscup i Göteborg föll vinnaren norske Geir Gulliksen av sin häst. Nu ser man över rutinerna.

Vinnaren i söndagens världscup i Göteborg, norske Geir Gulliksen, föll av sin häst redan innan ärevarvet, under segerintervjun. Läs mer här > > >

Geir berättade själv på presskonferensen som följde att han egentligen brukar vara noga med att både knäppa hjälmen och ha sin säkerhetsväst på, särskilt vid prisutdelningarna.
– Det är mycket mer farligt än att hoppa en bana.
Men upphetsningen över 60-åringens första världscupseger tog överhanden:
– I just lost my senses! sa Geir.

Nu ser organisationen över sina rutiner och skriver i ett pressmeddelande:
Vid prisutdelningen av helgens världscupdeltävling i Göteborg ramlade segraren Geir Gulliksen av. Ryttaren klarade sig undan med några blåmärken, men situationen gör att Gothenburg Horse Show nu ser över sina rutiner kring prisutdelningar och kommer att ta upp frågan med det internationella ridsportförbundet FEI.

Vid större tävlingar både i Sverige och internationellt är det vanligt att de manliga ryttarna knäpper av sig hjälmen när de rider in och mottar pris, gör segerintervjuer och rider ärevarv. Seden är ett arv från tiden då herrar lyfte på hatten och tackade publiken. Under själva tävlingsmomentet är det dock alltid obligatoriskt att ha en godkänd, knäppt hjälm.

I samband med segerintervjun i söndags skyggade hästen och segraren Geir Gulliksen slungades in i sargen, med hjälmen i handen. Det hela såg dramatiskt ut och sjukvårdare var snabbt på plats. Snart kunde de konstatera att allt gått väl. Det bekräftades också efter en grundligare undersökning av Geir på sjukhus efter prisutdelning.

– Vi kommer att ta upp frågan med FEI om hur vi kan arbeta för att öka säkerheten även under prisutdelningar. Nu gick allt bra i söndags, men det här vill vi inte uppleva igen, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.