Foto Kim C Lundin, Eurosport

Efter Tokyo – djurrättsorganisationen kräver att ridsport tas bort ur OS

”Böter och avstängningar är inte tillräckligt för att skydda andra hästar” skriver djurrättsorganisationen Peta som nu kräver att all form av ridsport ska tas bort som olympiska grenar efter ”piskskandalen” i modern femkamp, hästen Kilkennys näsblod i hoppningen och hästen Jet Set som avlivades efter en olycka i fälttävlan.

Klippet med den tyska moderna femkamparen Annika Schleu som gråtande och i panik piskar sin häst Saint Boy har varit viralt efter OS och skapat en orkan av kritik.
Djurrättsorganisationen Peta tar nu tillfället att kräva att IOK, den internationella olympiska kommittén ska förbjuda all form av ridsport i OS.
”Precis som spelen har utvecklats till ett inkludera moderna sporter som skateboard, uppmanar Peta att Internationella olympiska kommittén förpassar kränkande ridsport till historieböckerna”, skriver Peta i ett brev till IOK:s ordförande Thomas Bach.

Man hänvisar också till händelsen i hoppningen där irländske Cian O’Connors häst började blöda näsblod utan att ritten avbröts och olyckan i fälttävlan där schweiziska hästen Jet Set skadades så illa att han fick avlivas.

När skandalen i modern femkamp inträffade kunde Annika Schleu först inte få sin häst in på banan och redan där gick det snett. Hon kom dock över ett fåtal hinder och eftersom reglerna i modern femkamp är annorlunda – man utesluts först efter fjärde olydnaden – kunde skräckritten fortsätta och fortsätta utan att någon avbröt henne.

Det har också spritts ett klipp där man hör Scheus tränare Kim Raisner uppmana henne att piska hästen hårdare och även ger den ett knytnävsslag. Det ledde till att tränaren kastades ut från OS helt.

”Böter och avstängningar är inte tillräckligt för att skydda andra hästar från tränare som kan begå liknande brott,” skriver Peta.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att IOK inte har kunnat nås för en kommentar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.