Jacob Hellström, här med Mansini Ltd i Falsterbo 2019 (Arkivbild). Foto: Kim C Lundin

EHV-1: Ännu en turnering avbryts – sjuk häst på tävlingarna

Nu avbryts även spanska Sunshine Tour i Vejer de la Frontera då en häst som varit på tävlingarna visat neurologiska EHV-1-symptom. Turneringen fortsätter fram till söndag – men skulle ha pågått fram till 28 mars.

– Förhoppningsvis stannar det vid ännu ett år med abrupt avslut av touren och vi slipper uppleva liknande vad man upplevt i Valencia, säger Jacob Hellström som är en av många svenska ryttare som befinner sig i Vejer de la Frontera. Han skriver själv om avbrottet på sin Facebooksida.
Andra svenska i Vejer de la Frontera är exempelvis Sissela Smith, Linda Heed och Angelie von Essen.

– Det som talar för att det (i värsta fall) ändå kommer gå bra här i Vejer de la Frontera är att stallen är uppdelade och utspridda över ett mycket stort område med goda möjligheter att separera och isolera olika sektioner, skriver Jacob Hellström.

– Folk här är oroliga och har börjat lämna tävlingsplatsen. Tills vidare stannar vi kvar här för att inte bidra till eventuell smittspridning och för att så småningom kunna transportera hem våra hästar på ett säkert sätt.

Har visat neurologiska symptom

Tävlingsledningen för Sunshine Tour i spanska Vejer de la Frontera meddelade igår att man kommer att avbryta tävlingarna redan på söndag. Beslutet har fattats då en häst har visat neurologiska symptom som liknar det fruktade EHV-1-viruset som drabbat en annan spansk turnering, CES Valencia Spring Tour – och som nu lamslagit hela Europa då smittan spridit sig och gjort att tio länder stängts ner av FEI. Sex hästar har hittills dött.
FEI beslutade då att låta ett litet antal ”bubblor” med stora turneringar där många hästar och ryttare redan befunnit sig en tid fortsätta. Detta var under förutsättning att man inte släppte in nya hästar och att ingen häst var smittad eller sjuk – Sunshine Tour i Vejer de la Frontera var en av dessa.

Den sjuka hästen har isolerats två kilometer från tävlingplatsen sedan den 26 februari. Den har inte varit i Valencia. Hästen anlände till tävlingsplatsen Dehesa Montenmedio direkt från sitt hemmastall i Belgien och var då frisk och helt utan symptom. Den deltog i de första två veckorna av tävlingarna och var då normal. Den 26 februari meddelade stallets egen veterinär arrangörerna att hästen hade feber.

Hästen isolerades omedelbart och och FEI informerades.

Hästen testades för piroplasmosis (en fästingspridd sjukdom som inte finns i Sverige) och EHV-1 men båda testerna gav negativa resultat. Det är alltså fortfarande oklart om det trots detta kan vara EHV-1 eller om hästen drabbats av något annat som kan ge liknande symptom

Både tävlingsplatsens veterinärer och FEI-veterinärer har övervakat hästens feber och tillstånd två gånger per dag. Efter några dagar hade febern försvunnit.

Försöker undvika lastbilskaoset från förra året

På morgonen igår den 4 mars visade hästen för första gången neurologiska symptom.

Arrangörerna beslutade då tillsammans med FEI och myndigheterna att stänga tävlingarna och att söndag blir sista tävlingsdag.

Man ska nu försöka ordna en organiserad avresa för hästarna. När Covid-19 gjorde att alla tävlingar plötsligt stängdes för ett år sedan utbröt kaos när alla skulle försöka ta sig hem samtidigt. Lastbilar fanns inte på plats och släpptes inte in i landet när gränser stängdes. Chaufförer som skulle flugits in fastnade på flygplatser. Många ryttare stod övergivna med sina hästar på tävlingsplatser som tömdes och det bildades nätverk och Facebookgrupper för att ordna hemresor för alla.

Information om stoppet på Sunshine Tours hemsida > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.