virus, mask, visir, ansiktsmask, smitta, EHV-1

EHV-1: Carl-Walters nödrop från Valencia – ”Det är ett helvete här”

Svenska hoppryttaren Carl-Walter Fox berättar i en intervju med World of Showjumping att situationen i viruskaosets Valencia är desperat: Alla är i konstant rädsla, alla har sett hästar dö, säger han.

På tävlingsplatsen CES Valencia Spring Tour är i nuläget 150 hästar isolerade efter ett stort och mycket aggressivt utbrott av EHV-1, ekvint herpesvirus, i sin neurologiska variant. Den senaste uppgiften är att fyra hästar har dött och 84 bekräftats smittade.

Det finns fler döda än vad de säger ”, sa igår den danska ryttaren Sophie Schwarck Asmussen, som själv förlorade en häst i helgen som gick. Hon framförde svidande kritik mot organisationen i Valencia som hon menar inte har någon kontroll.

I en intervju hos World of Showjumping säger svenska hoppryttaren Carl-Walter Fox , som själv är fast med sina hästar i Valencia, att alla som befinner sig på tävlingsplatsen är i konstant rädsla, att alla har sett hästar dö.

”Vi behöver all hjälp vi kan få”, säger han i intervjun. ”Vi behöver organisation, människor som kan hantera en katastrof som den här. Vi behöver mänskliga resurser, människor med kunskap och en medlare som kan hantera alla inblandade. Vi har också enorma behov av desinfektionsmedel”.

Vid gårdagens presskonferens med Svenska Ridsportförbundet, som haft täta kontakter med internationella ridsportförbundet FEI, berättade man att FEI:s veterinära chef Göran Åkerström har tagit tag i situationen. I ett pressmeddelande från i måndags informerade FEI om att man under helgen har mobiliserat 44 mobila stall som skickas från Frankrike och skulle ha anlänt till tävlingsplatsen i måndags, liksom 22 boxar som skickats till Valencias hästklinik. Uppblåsbara mattor som ska ge hästarna stöd skickas också från Frankrike och hängmattor för hästar som inte kan stå upp ska ha anlänt från Schweiz. Tyska och franska ridsportförbunden ska ha skickat fler veterinärer.

”Vi räknar minuterna här”, säger Carl-Walter.

Hela intervjun i World of Showjumping > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.