EHV-1 i Stockholmsområdet: ”Vi tar hand om det som om det vore ebola”

En ridskola i Stockholmsområdet har gått ut med information om att man drabbats av den farliga virussmittan EHV-1, som i vintras lamslog en stor del av ridsportsverige.

– Faran är över, men vi hanterar det enligt handboken, säger ridskolans ägare.

Ridskolan Stockby på Lidingö utanför Stockholm har drabbats av EHV-1 och stängt stallet. Verksamheten fortsätter dock som vanligt.

– Vi hanterar det som om det vore ebola, säger ridskolans ägare C-G Leissner.
– Ridskolan är isolerad och detta är inte den katastrof som vi såg förra vintern, säger han. Faran är nu över, men vi hanterar det enligt handboken.

Från ridskolans hemsida:

Smittsam sjukdom (virusinfektion) har konstaterats på en häst på Ridskolan Stockby. Vi har därför fattat beslutet att stänga ridhusen och utebanan för utomstående hästar. Om inga fler hästar insjuknar räknar vi med att öppna ridhusen och utebanan igen efter ca tre veckor.

Lektionsverksamheten är igång som vanligt men vi ber våra elever och andra besökare att vara noggranna med att byta kläder och tvätta händerna innan ni besöker något annat stall.

 

Läs mer om EHV-1 hos SVA > > >

 

Fakta EHV-1 - abortvirus

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Källa SVA

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.