Sven Schlüsselburg - Bud Spencer

EHV-1: Ytterligare fem döda hästar – nu totalt 17 dödsfall från utbrottet i Valencia

Redan i helgen kunde vi läsa på Facebook om hästarna som dött i hoppryttaren Sven Schlüsselbergs stall. Nu rapporteras officiellt från FEI att dödstalet är uppe i 17 hästar som förlorats i det ofattbart aggressiva EHV-virusutbrottet.

Igår fick FEI information om ytterligare fem dödsfall till följd av virusutbrottet i spanska Valencia, två i Belgien och tre i Tyskland – där det även hade inträffat fem aborter i samma stall. I Tyskland är det hoppryttaren Sven Schüsselburgs stall som drabbats så hårt och där var ett av de tre dödsfallen ett nyfött föl. Sven hade tävlat i Valencia och skulle även tävlat i Doha, men där stoppades hans hästar från att starta.

Därmed är dödstalet uppe i totalt 17 hästar till följd av det här virusutbrottet.

Efter utbrottet i Valencia har de 752 hästar som startat där blockerats i FEI:s databas och kan därmed inte anmälas till internationella tävlingar. Efter att man testat en häst i Belgien positivt för EHV-1 efter att den återvänt från den största spanska turneringen Sunshine Tour i Vejer de la Frontera har man blockerat de hästar som startat där från den 9 februari och senare, totalt 2.053 hästar.

FEI har meddelats att två hästar testats positivt för EHV-1 i sitt stall hemma i Belgien och ytterligare en häst i Schweiz efter att ha återvänt från den tredje stora spanska turneringen Mediterranean Equestrian Tour (MET) i Oliva. Trots att de två hästarna i Belgien gav negativa provsvar när de testades på nytt har nu alla de 856 hästar som tävlat i Oliva blockerats i FEI:s databas.

Ytterligare en häst som återvänt hem från Valencia har testat positivt för EHV-1, denna gång i Slovakien.

En häst som återvänt från Gorla Minore i Italien har testat positivt för EHV-1 vid hemkomsten till sitt stall i Österrike, men FEI har kommit fram till att det inte är kopplat till utbrottet i Valencia.

Sven Schlüsselburg skriver på sin hemsida:
Har varit tillbaka från Doha sedan i söndags. Bud Spencer och Nascari är kvar i Qatar, men har nu testat negativt två gånger i rad. Om ca tre veckor får de två hästarna åka hem igen. Tills dess bor min syster Gabriela i Qatar för att sedan resa tillbaka med hästarna – förhoppningsvis som planerat.
Min fru, min familj, mina kunder och arbetskamrater har haft veckor av sömnlöshet, förtvivlan och hopplöshet.
Vi har hittills förlorat två hästar på grund av EHV i vårt stall i Ilsfeld och 6 av våra 9 dräktiga ston har aborterat. Vi är rädda att vi kan förlora alla föl.
Ett föl föddes levande och levde i ungefär tre minuter. Vi klappade det och väntade. Det var det enda vi kunde göra.
En av mina bästa hästar, Ciao Bella, kan inte stå själv, hon hålls i en hängmatta, hennes framtid är oviss, men vi kämpar för henne.
Vi hade valt tävlingarna i Valencia för att förbereda hästarna inför säsongen. Hästarna var i toppform och gjorde fina rundor i Spanien. Jag lämnade Valencia med en härlig känsla, väldigt långt innan det fanns information om utbrottet. Mina hästar som tävlat i Valencia var i vårt stall i över en vecka hemma innan Buddy och Nascari fortsatte med flyg till Doha. Några dagar efter att hästarna landat i Doha kom uppgifterna från Valencia att herpes brutit ut där. Nascari och Bud Spencer testades omedelbart och var negativa. Jag var sååå lättad och skulle börja tävla i Doha. Men första veckan stängdes arrangören i Doha och FEI. Med facit i hand är jag oerhört tacksam för detta snabba och rätta beslut, även om jag först var frustrerad. De båda var ju friska och det fanns då inga tecken på sjukdom i vårt stall i Ilsfeld. Men så testade Buddy och Nascari positivt och hästarna hemma i Ilsfeld började uppvisa neurologiska symtom, förhöjd temperatur, feber. Mardrömmen började… långt över två veckor efter att jag återvänt från Spanien.

Ich bin seit Sonntag zurück aus Doha. Bud Spencer und Nascari sind noch in Katar, wurden mittlerweile jedoch zweimal…

Publicerat av Sven Schlüsselburg Torsdag 11 mars 2021

Horses continued to leave the Valencia venue, including three from Denmark, seven from Sweden and 12 from both the Netherlands and Spain. There are still 10 horses in the Valencia veterinary clinic, none of these are in intensive care.

The Portuguese National Federation informed the FEI that it had cancelled all national events until 12 April.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.