Foto Paul Hollow/Wikimedia Commons

Endast 4 av 18 hästar tog sig i mål – en dog

Vid det traditionsrika loppet The National Hunt Chase i helgen kom endast 4 av 18 startande hästar i mål. En häst, loppets favorit, dog. Tre jockeyer blev avstängda efter loppet.

Vid helgens Cheltenhamfestival slutade festivalens viktigaste lopp, det anrika The National Hunt Chase, i tragedi. Marken var mjuk efter regn och det var fler hästar som störtade än som gick i mål. En häst dog.
Endast 4 hästar av totalt 18 startande tog sig i mål.
Flera veterinärskärmar sattes upp på banan efter loppet, där veterinärer försökte rädda livet på hästar som fallit. Två av hästarna kom till slut på fötter, Atlanta Ablaze och Mulcahys Hill.
En stund senare dök Just Your Type upp bakom skärmen vid det sista hindret och alla tre hästarna kunde ledas ut från banan.
Men samma tur hade inte hästen Ballyward, som varit favorit i loppet, men som avlivades på plats vid det 17:e hindret.
En jockey fick föras till sjukhus.
Tre jockeyer blev avstängda efter att de fullföljt loppet trots att det var i strid med hästarnas välfärd – vilket i klartext betyder att hästarna var så utmattade att man borde ha brutit loppet. En av jockeyerna fick ytterligare sju dagars avstängning för att han använt spöt när hästen inte orkade mer.
Den avlivade hästen Ballywards ryttare drabbades dock inte av några disciplinåtgärder.

Nu är loppet The National Hunt Chase starkt ifrågasatt och många anser att det inte bör hållas fler gånger. Det är något av ett maratonlopp där amatörjockeyer och ”novice chasers” – hästar som inte vunnit någon steeplechase tidigare säsonger – deltar. Hittills har 12,7 procent av deltagarna störtat i loppet, en siffra som kommer att bli högre efter helgens katastrof.

British Horseracing Authoritys talesperson lät meddela att man var ”mycket besvikna på en liten grupp ryttare”.
Det diskuterades om man bör korta loppet eller förändra kriterierna, men dock beslutade de ansvariga att inte ändra någonting nu. Det finns dock andra ansvariga på högre nivå som kan komma att ändra det beslutet.

Källor: The Guardian, Racing TV.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.