flicka barn

Facket stoppar skötarverksamheten – barn får inte hantera hästarna

Att låta barn sköta hästar i utbyte mot ridning är förbjudet och dessutom förknippat med stora risker, menar fackförbundet som nu stoppat skötarverksamheten på gården.

Tidningen Aftonbladet skrev igår om Djurparken Emaus i Uddevalla som låtit barn sköta hästar mot gratis ridning, men där fackförbundet Vision har stoppat verksamheten. Förbundets huvudskyddsombud säger att ”Det är arbete och minderåriga får inte utföra riskfyllda uppgifter”.
Han citerar bland annat en undersökning som visar att olyckor med hästar är vanlig bland barn under 13 år.

Gården ägs av Uddevalla kommun, som nu har tvingats stoppa skötarverksamheten, där barn har fått leda och hantera hästarna och hjälpa yngre barn i utbyte mot gratis ridning.

– Det är att likställas med arbete och är helt förbjudet. Dessutom handlar det om hantering av levande djur, något som innebär stora risker, säger huvudskyddsombudet Sten Carlsund.

Beslutet har väckt en het debatt, där många menar att det är viktigt för barn och unga att få vara med i hanteringen och arbetet med hästarna.

– Det är klart att det är skönt att slippa betala för ridlektioner och ridning. Jag förstår att det är frustrerande, jag är själv hästmänniska. Men det är bra att någon säger den beska sanningen, säger Sten Carlsund till Aftonbladet.

Många ridskolor har fortfarande liknande upplägg, även om det blivit alltmer ovanligt eftersom arbetet nu regleras.

– Det är oerhört viktigt att barns aktiviteter i stall är frivilliga, oavsett ålder. Och det ska alltid finns vuxna i närheten, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet till Aftonbladet.

Här kan du läsa hela artikeln i Aftonbladet > > >

Barn och arbete – så säger lagen

Enkelt uttryck kan man säga att barn under 13 år får inte göra någonting mot ersättning – vare sig det gäller pengar eller en sådan belöning som att rida.

Vissa undantag finns enligt 12 § i föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3). Undantagen handlar om mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmsta familjen utan andra anställda. Exempel på mycket lätt och ofarligt arbete är trädgårdsarbete, lätt utfodringsarbete, frukt och bärplockning samt rensning av trädgårdsland.
Yngre barn kan få uppträda och repetera inom kulturell verksamhet och vid sport- och reklamevenemang om Arbetsmiljöverket har gett tillstånd för det. På vår webbplats finns information om hur du kan söka tillstånd.

Barn som är över 13 år får inte göra något som är riskfyllt, såsom att hantera levande djur.

För att en uppgift ska betraktas som arbete ska något eller några av följande kriterier uppfyllas: ersättning i någon form utgår för jobbet, sysslorna utförs med viss regelbundenhet, prestationskrav/förväntningar finns på utförda sysslor.

Källa Arbetsmiljöverket

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.