Flera nya fall av den fruktade sjukdomen
Kvarka – en fruktad sjukdom som slår hårt mot ridskolor och andra verksamheter. Sjukdomen kan ge hög feber och bölder och är mycket smittsam.
Just nu är flera gårdar runt om i Sverige drabbad av den fruktade bakteriesjukdomen. Exempelvis har under de senaste två månaderna smitta upptäckts i bland annat Haninge utanför Stockholm och Västra Götaland.
Snabb isolering av gårdar är a och o för att minska risken för spridning. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) erbjuder tjänsten kvarkakartan. Här kan du se vilka delar av landet som har smittan just nu och statistik för de senaste månaderna. Kvarka är både mycket besvärligt och smittsamt.
Kvarka drabbar ett 70-tal stall i Sverige årligen, uppger Svenska Ridsportförbundet. De gårdar som drabbas blir helt isolerade. Isoleringen gäller i tre veckor, såvida ingen annan häst i stallet insjuknar under den tiden. Särskilt ridskolor och hästverksamheter drabbas hårt vid misstänkt smitta då all verksamhet får pausas.
Särskilt besvärlig är sjukdomen då den orsakas av en bakterie (Streptococcus equi) och inte går att vaccinera mot.
Symptomen för kvarka är feber, rinnande nos och ögon. Lymfknutorna hos hästen kan svullna och bölder kan bildas på flera ställen på hästens kropp. Sjukdomen är anmälningspliktig och gårdar isoleras förebyggande tills provtagning är gjord. Anmälan om misstänkt kvarka ska ske till länsstyrelsen i respektive län. Veterinären tar sedan prover som skickas in för analys.
Smittan är aggressiv och god hygien är extremt viktigt. Särskilt viktigt är det att byta kläder och skor samt desinficera dig om du går mellan olika stall.
Ridsportförbundets information om kvarka
Travsports information om smittan hittar du här
Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!
Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Så smittar det
Kvarka smittar främst vid direktkontakt hästar emellan. Men sjukdomen kan också smitta via inredning, utrustning och människor som går emellan hästarna.
Det är därför otroligt viktigt att byta kläder och skor, samt desinficera sig vid minsta misstanke om smitta.
Sjukdomen tar mellan tre dagar och två veckor att bryta ut. Det har också visat sig att hästar kan bära med sig smittan utan att själva ha symptom. Hästar som har symtom beräknas smittsamma 24 till 48 timmar efter att den fått feber. Enligt SVA har hästar som tillfrisknat möjligheten att smitta i upp till tre veckor efteråt.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.