Är hästar med mjölmule mer lågpresterande? Det utreder forskare.

Forskare: Hästar med mjölmule presterar sämre

Har din häst ljus mule, så kallat mjölmule? Är det en travhäst? Då riskerar den att prestera sämre, menar forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Både kallblodstravare och den nordsvenska brukshästen härstammar från den nordsvenska hästen men har avlats i olika riktningar. Nu har forskare undersökt arvsmassan hos kallblodstravare, bruksnordisar och varmblodstravare med syftet att jämföra travprestation.

Man valde att undersöka fem olika regioner i arvsmassan där travhästarna delade genetisk profil men skilde sig från brukshästarna. Man analyserade sedan regionerna vidare för att associera den med prestation hos 400 kallblodstravare. Forskningen visade att det fanns en region som var mycket tydligt associerad med just prestation. Man valde då att undersöka den vidare hos 1 915 hästar av 18 olika raser.

Forskningen visar att raser där alla individer har mjölmule har samma genvariant som anses ge sämre prestation hos kallblodstravare. Forskarna menar att det kan bero på genen Endothelin3  som styr utvecklingen av pigmenten.

Riktigt hur omfattande prestationsnedsänkning hästar med mjölmule riskerar ha kan forskarna ännu inte svara på. Inte heller om detta gäller alla individer – eller bara vissa.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.