Svenska hjältar flankerade av SvRF:s ordförande Ulf Brömster ohc Jan-Olof Wannius samt sponsorrepresentanter Foto: Fredrik Jonsving

Första segern sedan 2012: ”Större än mästerskapsmedaljerna”

Sveriges väg till Nations Cup segern var snudd på spikrak – fem felfria ritter var en bra grund. Efter lång väntan – sedan 2012 – blev segern svensk efter en stark laginsats.

Det var ett nöjt gäng som mötte pressen efter att ha hyllats av publiken på internationella hoppbanan. Jublet under ärevarvet till Status Quo’s ”Rocking all over the world” var öronbedövande och härligt positivt.

Hjältarna från Falsterbo 2019 Foto: Kim C Lundin

Malin Baryard Johnson bäddade för det fina svenska resultatet inte bara en utan två gånger genom att inleda felfritt i båda omgångarna.
– Det var helt ok att rida först idag, jag hade min plan och jag följde den fullt ut. Indiana är fantastisk och det är otroligt att ha en sådan här häst som H&M Indiana.

Foto: Fredrik Jonsving

Peder Fredricson bar all press på sina axlar, än en gång klarade han uppgiften med glans.

– Det kändes skönt att vi äntligen kunde ta segern här det har varit alldeles för länge sedan sist.
– Det känns bra mycket bättre efteråt än före. När Malin red felfritt så kändes trycket mer för vi ville så gärna gå felfritt och vinna. Idag klarade vi det och det känns fantastiskt.
– Jag är verkligt stolt över att vi har den här sortens tävling i Sverige, allt både atmosfär, publik och sport. Det är fint att kunna visa de utländska ryttarna.

Foto: Fredrik Jonsving
Foto: Fredrik Jonsving

Fredrik Jönsson
– Det var riktigt roligt att få vara med idag, den här stämningen och publiken är otrolig och sedan var spänningen så tät.
– Ankarcrona har en stor betydelse för han ser till att många får chansen att rida och prova, precis som jag fick förra året. Det är roligt att få vara med på resan.

Foto: Fredrik Jonsving

Stephanie Holmén var glad för lagresultatet men lite besviken på sin egen insats.

– Det var första gången jag red Nations Cup och jag har suttit i publiken många gånger. Att själv rida slår allt.
– Min runda i grundomgången var kanske min bästa runda med henne. I andra rundan kändes det som om jag kom fel och sedan blev jag orolig för tiden och där gick det snett.

Foto: Fredrik Jonsving

Henrik Ankarcrona var nästan stum. Inte bara för att han fick bada i vattengraven enligt traditionen.
– Jag har haft tre otroliga år som förbundskapten. Trots silvermedaljer på mästerskap så slår denna hemmaseger allt jag tidigare varit med om. Publiken hyllade de här ryttarna som rockstjärnor, det är sådant som ger mig gåshud. Mitt hemliga vapen är Peder Fredricson, bra att använda då och då. Mitt jobb är bäst i världen.

Henrik Ankarcrona sa: jag har ett hemligt vapen, han sitter bredvid mig. Foto: Kim C Lundin

Startlista

Regler Nations Cup

Resultat

FEI-TV

SVT Play

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.