Jovita, med Erica Swartz. Foto Kim C Lundin

Första svenska hästarna på väg hem från EHV-1-drabbade Valencia

Det är såklart en stor lättnad att de får komma hem, säger landslagsryttaren Erica Swartz.

De första svenska hästarna lämnade den virusdrabbade tävlingsplatsen i Valencia på tisdagen. Totalt har 32 svenska hästar befunnit sig där – en av dem avled förra veckan.

– Det är sju hästar som aldrig har visat några symptom, de har varit i karantän i minst 21 dagar i Valencia och har lämnat fyra negativa testresultat, berättar landslagsveterinär Rasmus Westgren på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

De hästarna har varit uppstallade i den så kallade ”gröna zonen” i Valencia, utan kontakt med sjuka hästar.

När hästarna kommer hem omgärdas de av noggranna karantänprocedurer. Tillsammans med Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), spanska myndigheter och Svenska Ridsportförbundet har teamen på plats förberett för en säker hemresa för hästarna genom Europa.

På vägen krävs flera stopp och övernattningsstall som uppfyller alla smittskyddskrav. En logistikuppgift som inte varit den lättaste att lösa. På vägen stannar hästarna i bland annat Lyon, Frankrike, och i stall i Tyskland och Nederländerna, för att sedan landa i karantänstall hemma i Sverige.

Två av hästarna tillhör Erica Swartz och Thomas Ryan.
– Det känns jätteskönt att de äntligen ska få åka. Det är såklart en stor lättnad att de får komma hem, berättar Erica.

Med på transporten är Jovita, Ericas landslagshäst.
– Hon kommer att bli jätteglad över att få komma ut i hagen igen. Vi har ordnat med karantänstall på en separat gård hemma i Sverige där det inte finns några andra hästar, så allt känns väldigt tryggt.

Väl på plats hemma i Sverige kommer alla de svenska hästarna att hållas ytterligare 21 dagar i karantän innan de kan återgå till sina vanliga boxar.

Vi har personlig kontakt med alla hemvändande ryttare. De får noggranna smittskyddsrekommendationer och vi rekommenderar att alla tar kontakt med sin hemmaveterinär.

– Den här isoleringen ska ske i karantänstall, som kommer att vara ett isolerat stall minst 50 meter från ryttarnas ordinarie tävlingshäststall. Hästens temperatur kommer att kollas två gånger om dagen. Det är också viktigt att tvätta händer, byta kläder och skor, samt ha särskild utrustning vid skötsel av isolerade hästar, säger förbundsveterinär Peter Kallings.

– Vi har personlig kontakt med alla hemvändande ryttare. De får noggranna smittskyddsrekommendationer och vi rekommenderar att alla tar kontakt med sin hemmaveterinär. För att få tävla internationellt igen kräver dessutom FEI ett negativt provsvar från prov taget tidigast efter 21 dagar, berättar Annika Ersgård, elitsamordnare hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

Totalt 84 hästar har lämnat tävlingsplatsen i Valencia och ytterligare 22 kommer att resa idag 18 mars. Det kommer då att vara 35 hästar kvar på platsen, med fyra som är kvar på Valencias veterinärklinik och sju i ett närliggande stall.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.