Fredricson blir Sveriges häst

När svenska folket fick rösta fram namnet på Beridna Högvaktens nya häst, vann med en överväldigande majoritet i år namnet Fredricson – en hedersbetygelse till ryttarstjärnan Peder Fredricson.

Föreningen för den Beridna Högvakten utlyser varje år en tävling där allmänheten får rösta fram namnet på den nya högvaktshäst som blir Hela Sveriges häst. Med en överväldigande majoritet vann i år namnet Fredricson, som är en hedersbetygelse till ryttarstjärnan Peder Fredricson. Hästen Fredricson kommer att överlämnas av föreningen till Försvarsmakten den 12 oktober i samband med evenemanget Beridna Högvaktens Dag på Kavallerikasern i Stockholm.

– Det är alltid lika spännande att se vad det blir för namn på vårt lite extra speciella nytillskott av årets nykomlingar. Vi köper in runt tio nya hästar varje år och en av dem namnges av svenska folket genom en omfattande röstningstävling på vår hemsida. Namnet Fredricson blev en solklar vinnare, säger Lena Linn, Generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten.

Lena Linn säger att det är extra roligt att tillkännage namnet på självaste Nationaldagen som är en speciell dag för den beridna högvakten då de dels har en vaktparad genom staden till Slottet kl 13.15 och på kvällen även deltar i den kungliga kortegen från Slottet till Skansen. Det är dessutom under en ovanligt hästintensiv vecka: Stockholm Stad arrangerar Stockholm Horse Week, och i samband med den arrangeras den internationella stortävlingen Global Champion Tours på Stadion (13–16 juni).

– Jag känner mig väldigt hedrad! Roligt att en av högvaktens ståtliga hästar kommer bära mitt och min familjs namn. Det är alltid speciellt när det är folket som avgör, säger Peder Fredricson.

Peder Fredricson meddelar även att om han inte befinner sig på en tävling någonstans i världen, vill han gärna vara med den 12 oktober när hästen Fredricson under högtidliga former lämnas över av Föreningen för den Beridna Högvakten.

Hästen Fredricson är en 170 cm fuxvalack som är född 2014. Enligt militär tradition ska därmed namnet börja på bokstaven F. Hästen finns redan nu på kavallerikasernen där han har påbörjat sin årslånga utbildning till högvaktshäst. Utbildningen syftar bland annat till att hästarna ska bli lugna och stabila, även när blåsorkestern ljuder och trafiken stör.

Om tävlingen Hela Sveriges Häst

Varje år genomför den Beridna Högvakten en namntävling på en av deras nya högvaktshästar. Allmänheten får komma in med namnförslag. I år kom flera tusen namnförslag in. En jury bestående av representanter från Beridna Högvakten och Försvarsmakten väljer ut 10 bidrag som publiceras på www.beridnahogvakten.se där allmänheten kan rösta på sin favorit. Den 26 maj avslutades röstningen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.