Den fruktade älgflugan driver hästar till vansinne på ridturen. Foto: SVA

Blodsugaren driver hästar till vansinne

Den vingbeklädda blodsugande parasiten söker upp sitt offer, landar och sliter av sig vingarna. Resten av livet spenderar den fruktade älgflugan sugandes blod från sin värd.

Parasiten har ett flertal namn. Den kallas bland annat för hjortfluga, älgfluga, älgloppa och älglus. Oavsett namn har den en sak för sig. Den bits och suger blod, och din häst hatar den.

Det är i slutet av sommaren, början av hösten som insekten börjar visa sig. Det egentliga bytet är älgar och andra vilda djur, men det händer att älgflugan tar sig både en och två smakbitar på hästar  – och ryttare. Den är utrustad med en mundel med vassa tänder i spetsen. På så sätt skär den hål i huden och kan dricka blodet.

– De ska ju helst landa på en älg Sen lever de som en fästing, eller vad man ska säga. Den kryper omkring på huden och suger blod, säger Henrik Uhlhorn, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

 

Lägger ägg

När älgflugan väl valt ett byte kan den inte flyga längre. Den kan däremot klättra från ett värddjur till ett annat. Blodsugaren övervintrar på sitt offer och lägger ägg som faller till marken.
– De förpuppas och kläcks där och så kommer det nya flugor, säger Henrik Uhlhorn.
Gör ont
De flesta ryttare har nog märkt att hästarna blir väldigt störda av just älgflugor. Då bettet gör rätt ont är det en obehaglig upplevelse för den som blir biten.
 – Det kan göra ordentligt ont. Människor som blir bitna får gärna ganska stora utslag och svullnader som sitter kvar länge, säger veterinären. 
Man har inte kunnat se samma svullnader hos älgar eller hästar, men Henrik Uhlhorn menar att det inte är omöjligt.
– Sen är de ganska obehagliga för om du får dem på dig är de svåra att ta död på. De är hårda och de springer runt, säger han.
Älgflugan kan också bära med sig smittämnen mellan värddjuren.
– Sedan kan de åtminstone teoretiskt ha med sig smittämnen från de att de kläcks, säger Henrik Uhlhorn.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.