Foto: Fredrik Jonsving

Glädjebesked från SVA – smittan har stannat av

Efter en januari fylld av oro och smittlarm kan Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, komma med glädjande besked. Inga ytterligare rapporter om stall med EHV-1 har inkommit.

De två stall som sedan tidigare isolerats för den neurologiska formen av virusabort är fortfarande isolerade. Men rapporten om att inga ytterligare stall bekräftats med smittan ger ljus i smittomörkret.

– De aktuella stallen med sjukdomen neurologisk virusabort håller sina hästar isolerade. Det finns idag inga tecken på smittspridning till andra stall, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid SVA på myndighetens hemsida.

SVA noterar att många hästhållare vidtagit säkerhetsåtgärder, vilket kan vara en orsak till att smittan stannat av. Det handlar så väl om förebyggande isolering som att tempa hästar och skicka in prover för analys hos SVA vid minsta misstanke.

Mer instängda miljöer

Det faktum att hästarna är inne mer under vintern kan göra vara en orsak till att smittor sprids lättare.

– Vintertid är det inte ovanligt med virusinfektioner på hästar. Tänk på att vara normalt försiktiga – låt inte hästen få närkontakt med andra hästar när du är ute och tränar, ställ nyinköpta hästar avskilt och var noga med handhygienen. Isolera hästar med sjukdomstecken, för att kunna stoppa smittspridning i tid, säger Gittan Gröndahl.

Hästinfluensa

Men det är inte bara virusabort man ska vara vaksam på. Ett fall av hästinfluensa har upptäckts hos en nyimporterad och ovaccinerad häst i Västra Götaland. Det är en del i ett större internationellt utbrott som drabbat hästar i flera europeiska länder. Rapporter finns också om att även vaccinerade hästar drabbats.

– Det finns skäl att uppdatera vaccinationsskyddet mot hästinfluensa. Bäst skydd har hästen om det inte gått mer än sex månader sedan vaccinationen, och om alla hästar i stallet är vaccinerade, säger Gittan Gröndahl.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.