Jenny Karlsson är ridskolechef på Anebyortens ridklubb. I helgen spärrades ridskolan av. Foto: Privat

Hittad granat stängde ridskola – bombgruppen fick rycka ut

Ridskolechef Jenny Karlsson på Anebyortens Ridklubb fick ett, minst sagt, udda samtal på söndagen. Det var stalljouren som ringde och sa att någon hittat en granat.

Fyndet gjordes i Svartån som rinner precis vid ridklubben.

– Det var väl någon tjej som hade magnetfiskat i ån och fick upp den här granaten, som jag förstod det, säger Jenny Karlsson.

Granaten hissades ner i vattnet igen och polis larmades. Det ledde i sin tur till att ridskolan och ett större område spärrades av. Att evakuera ridskolehästarna och de 18 privatägda hästarna blev aldrig aktuellt.

– Polisen var verkligen jättebra och informerade oss hela tiden om vad som skulle hända och hur det skulle gå till. De hade väldigt stor förståelse för oss, säger Jenny Karlsson.

Polisen fotograferade granaten och skickade bilderna vidare till bombgruppen i Göteborg. Man bedömde pjäsen som skarp och beslutade att vänta in bombtekniker och utföra en så kallad kontrollerad sprängning.

– Det var en ganska rejäl smäll men det var under vattnet då så det tog nog bort en del ljud, säger ridskolechefen.

Själva sprängningen genomfördes i samråd med ridklubben för att säkerställa att ingen häst skulle bli rädd och komma till skada. Hästarna inne i stallet uppges inte ha brytt sig nämnvärt om smällen, berättar Jenny Karlsson. De hästar som var ute i hagen reagerade mer.

– De sprang men såg att vi var där så de sprang emot oss. Jag är väldigt tacksam att polisen väntade in oss så vi kunde vara där och få dem lugna, säger Jenny Karlsson.

Lina Tuija Hangasmaa har privathäst stående i det drabbade stallet. Hon nåddes av ridklubbens information under söndagen.

– När jag läste meddelandet så hoppade hjärtat upp i halsen samtidigt som jag tänkte att sånt händer väl inte på riktigt. Det kändes som att nån försökte luras. Jag var inte orolig sen, polisen och massor med stallkompisar var där och hade koll hela tiden, säger hon.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.