Här är kvalstren som ger sig på hästar med hovskägg
Har din häst mycket hovskägg? Då har den också lättare att utveckla fotskabb. Den slutsatsen drar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Fotskabb är smittsamt och svår att bli av med. Den drabbar främst hästar med mycket hovskägg, men det förekommer hos alla raser. Det är också lätt att förväxla symtomen med exempelvis mugg, då även fotskabb ger mjäll och skorpor. Enligt SVA kliar det, varefter drabbade hästar ofta står och stampar, gnider sig mot inredningen eller biter på benen.
Fotskabb ska dock inte förväxlas med mugg och rasp. Det är inte samma sjukdom, även om fotskabb kan leda till just mugg eller rasp. Det sker om svampar och bakterier tränger in i de hudskador som uppkommit av hästens kliande.
Fotskabb kan –trots sitt namn – också ge klåda i man och svans och är oftast som värst på vintern. Själva sjukdomen beror på kvalster som lever på ytan av huden och i basen av hårstråna. Kvalstren är svåra att se med blotta ögat. Diagnosen fotskabb ställs antingen via håranalys eller skrapprov.
Utvecklingen för krypen går snabbt. En skabbhona lever, enligt SVA, i cirka två månader. Under den tiden lägger den cirka 90 ägg. Utvecklingen ägg-larv-nymf till vuxet skabbdjur tar 10-20 dagar.
Behandlingen kan kräva lite tålamod. Det kan nämligen vara lite svårt att bli av med fotskabben när du väl fått den. Generellt sett måste de drabbade hästarna klippas ner till bar hud från framknä/has ner till hoven. Anledningen är att medlet annars inte kommer in på djupet och kan döda kvalstren. Man måste också behandla samtliga hästar som går i samma hage som en smittad häst. Smittan sprids så väl vid direktkontakt som via utrustning.
Om man har otur kan kvalstren leva upp till två månader i stallmiljö. Det är alltså jätteviktigt att sanera hela stallet efter konstaterad fotskabb.
Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.