Hästägaren efter hundattacken: ”Det är ett mordförsök”

Ett rent mordförsök som kunde slutat ännu värre, så beskriver hästägaren Linda Holtz läget efter att hennes häst Hope attackerats av hundar under söndagen. Ryttaren Elin, 15 år, satt på stoet när hundarna gick till attack.

15-åriga Elin  och hästen Hope, som hör hemma på Hufvudsta Ridskola utanför Stockholm, skulle bara skritta ut en kortare sväng medan klubben hade möte. När hon kommit en bit ser hon två män och deras hundar en bit bort.

– Jag ser att det på kortsidan av fotbollsplanen kommer upp två män med två svarta muskliga stora hundar. De håller i hundarna och hetsar dem så att de liksom stegrar. De säger åt dem att ’kom igen’ och sånt, säger Elin.

Hon red vidare och brydde sig inte så mycket om männen tills de plötsligt släppte hundarna som satte av rakt mot ekipaget.

– De flög på Hope. Hon sprang iväg och det kändes som att de hängde kvar i hennes svans. Jag ramlade av och hon fortsatte i fullt sken, berättar Elin.

Sprang ut

Hundarna fortsatte efter hästen som sedan vände och sprang mot stallet. Elin ringde sin mamma som då befann sig på ridskolan.

– Vi vill alltid att Elin ska ha telefon med sig när hon är ute och rider så hon ringde till mig och var jätteledsen och sa att hundar jagade Hope och att hon ramlat av, säger Elins mamma.

– Hon var helt chockad.

Hästen Hope kunde efter ett tag fångas in och plåstras om med omfattande skador på sina bakben. Elins mamma berättar att hästen hade så mycket skador att den måste ha gått omkull, utöver de bitmärken och köttslamsor som syntes på benen.

De som befann sig på gården hjälpte till att plåstra om hästen som blödde ymnigt. Sedan fördes hon raka vägen till Mälarkliniken där hon nu är inlagd.

– Vi vet ju inte hur det har gått med hästen än. Hon ska opereras imorgon (måndag) berättar en bedrövad Linda Holtz, som äger stoet och är ridskolechef och ägare till Hufvudsta ridskola.

Skadorna på hästen Hope är omfattande. Foto: Privat

Oklara skador

Hope är hennes privata tävlingshäst i dressyr. I skrivande stund har ingen omfattande undersökning utöver röntgen kunnat genomföras. På röntgen visas dock inga skelettförändringar. Men då hästen är väldigt rädd om sina bakben måste operationen genomföras under narkos. Elins mamma var med inne hos veterinären och har fått bekräftat att det finns bitskador från hund på hästen.

– Vi har bett om att få det dokumenterat, säger hon.

Elin fördes till sjukhus för kontroll.

– Vi gjorde det för att jag hade ont i ansiktet och huvudet och lite så, säger Elin som lyckligtvis klarade sig undan med mindre blessyrer.

Elin Idegran och hästen Hope. Foto: Privat

Ingen misstänkt

Polisen är inkopplad i ärendet och har varit ute på gården men ännu har ingen kunnat gripas som misstänkt.

Linda Holtz ser oerhört allvarligt på händelsen. Inte bara för att hennes dressyrhäst är så allvarligt skadad utan för att flickan kunde råkat ännu värre ut.

– Vi ser det här som ett mordförsök. Det är ju ren tur att hundarna inte gav sig på flickan istället när hon föll av, det sa även polisen, säger Linda Holtz.

Operation

Nu inväntar hon både besked om själva skadans omfattning och polisutredningen. Först efter måndagens operation kan man få klarhet i hur allvarliga Hopes skador är.

– Jag kan bara be till gudarna att det inte är värre än vad det verkar, säger Linda och tillägger:

– Men man får säga vad man vill om det här. Det kunde ha gått mycket, mycket värre, särskilt med flickan.

Elins mamma är både upprörd och chockad efter händelsen.

– En olycka kan alltid hända men det här är ingen olycka. Det här är en handling man begår medvetet. Jag tycker att det är förjävligt att man gör såhär, säger hon.

– Det här är ju inget som Elin kunde gjort annorlunda. Det är inte hon som tagit en risk. Det här hade kunnat hända vem som helst som red ut där. Om någon beter sig på det här sättet är man chanslös.

För Elins del har hon börjat bearbeta händelsen men har en bit kvar innan hon känner sig trygg ute igen.

– Jag är nog inte rädd för att sitta upp. Men jag är rädd för att det här ska hända igen, säger hon.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.