fyrverkeri

Hästarna får ett lugnare nyår – hoppas vi!

Nu är raketer med styrpinne förbjudna och låt oss hoppas att det ska innebära ett lugnare nyår för våra hästar. Det finns dock fortfarande möjlighet att smälla raketer med en räckvidd upp till 50 meter.

Nu är det förbjudet att smälla raketer med styrpinne och förhoppningsvis ska det innebära ett lugnare nyår för våra hästar.
Sedan den 1 juni är raketer med styrpinne inte längre tillåtna att använda utan tillstånd och utbildning. Den som bryter mot detta kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre år.

Olycksstatistik har visat att riskerna vid användning av fyrverkerier med styrpinne är för stora för att de ska kunna säljas fritt. Den stora vändpunkten blev det våldsamma missbruket av raketer som rapporterades från centrala Malmö för två år sedan, där både nyårsfirare och blåljuspersonal blev beskjutna.
Raketer med styrpinne får nu inte längre säljas eller användas, utan rätt tillstånd och genomgången utbildning. Tillstånd för användning av explosiv vara söks hos kommunen, och utöver det krävs att man genomgår en B- eller C-utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare. Dessa utbildningar riktar sig främst mot yrkesmässiga användare och är omfattande med både teori och praktik.

Även de professionella fyrverkerierna blir mindre i år. Exempelvis kommer Stockholms stad att avfyra ett mindre fyrverkeri och satsa mer på musik. Istället för fyrverkerier med 300 meters räckvidd blir det 75 meters räckvidd. Syftet är att bjude på ett snällare firande för djur och miljö.

Den som vill smälla och bränna något på nyår kan fortfarande använda andra, enklare produkter, till exempel tomtebloss, bengaliska eldar, marksnurror och upprättstående fyrverkeritårtor. De sistnämnda har en räckvidd på upp till 50 meter och kan alltså även fortsättningsvis komma att skrämma våra hästar, även om de inte når upp till de hundratals meter som de gamla fyrverkerierna har.

De nya bestämmelserna omfattar all användning av raketer med styrpinne, oavsett när dessa är inköpta. För den som har raketer kvar från förra året är det alltså inte tillåtet att använda dessa längre, så länge man inte har rätt tillstånd och utbildning. Polisen kommer att utföra kontroller mot personer som misstänks bryta mot detta.

Läs mer hos Polisen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.