Foto: José Reynaldo da Fonseca/Trescastillos/Wikimedia commons

Hästar far illa i krigets spår

Arabhästarna har blivit hårt ansatta i kriget i Syrien. Nu pågår ett statligt program för att vårda och bevara hästarna, som förr var Syriens stolhet, berättar TT.

– Karen var den vackraste av alla hästar, säger veterinär Ahmad Sharida till nyhetsbyrån TT.

Det numera raggiga vita arabstoet ska ha varit i toppskick men stals av rebeller i samband med att de tog kontroll över ett område i östra Ghouta 2012. Först 2018 ska stoet, enligt TT, ha återfunnits. Samma öde har drabbat många hästar under striderna.

– Jag var chockad. Hon var bara skinn och ben, kunde knappt stå upp, säger Sharida till TT.

Arabhästarna som tidigare varit en stolthet i Syrien och som avlats med omsorg är nu en skugga av vad de var. TT rapporterar att 3 000 av 8 500 registrerade arabhästar i Syrien uppges ha gått förlorade under kriget. Det är alltså mer än en tredjedel.

– Hästarna har lidit mycket, precis som alla vi andra. De har också stulits, dödats och kommit på avvägar, säger Mohammed Ghaith al-Shaib, chef för den statliga myndighet som ansvarar för arabhästarna, till nyhetsbyrån TT.

Nu försöker myndigheterna återskapa fullblodsstammen genom att samla ihop hästarna i ett statligt stall utanför Damaskus. Där ska de rehabiliteras och sedan förhoppningsvis föröka sig.

Läs mer om hästraser.

De vill bevara mustangen

Yiliponnyn – en kinesisk doldis

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.