Maria Croon. Foto Thomas Blomqvist, TR Bild

Hästarna klimatbovar i ny bok: ”Ett svårt resonemang att ta”, svarar Svensk Travsports vd

— Att ställa hästnäringen mot livsmedelsproduktion är ett svårt resonemang att ta, säger Svensk travsports vd om den nya boken som pekar ut hästnäringen som stor klimatbov.

Svensk travsports vd Maria Croon svarar nu på kritiken mot hästsporten som framförs i den nya boken Klimat – På jakt efter den hållbara maten där författaren bland annat anför att hästarnas betesmarker istället kunde användas för matproduktion.

— Att ställa hästnäringen mot livsmedelsproduktion är ett svårt resonemang att ta. Men hästnäringen har ju ett viktigt ansvar när det gäller hållbarhetsfrågor och det arbetar vi med på olika sätt, säger Maria Croon, vd för Svensk travsport AB.

Transporter, bättre fordon och bränsleförbrukning är några förslag på vad Svensk travsport just nu ser över för att minska sin klimatpåverkan.

– Vi vill ta fram konkreta åtgärder, säger vd:n Maria Croon.

Det finns cirka 75 000 travhästar i Sverige och enligt den nya boken ”Klimat – På jakt efter den hållbara maten” så är travsporten den verksamhet inom hästnäringen som släpper ut mest koldioxid.

Förra året (2020) presenterade Miljödepartementet den så kallade övergödningsutredningen som fick hård kritik från hästnäringen.

Maria Croon säger så här om utredningen:

— Travsporten kommer fortsätta ta sitt miljöansvar, men det behövs ingen särskild reglering för hästhållare. Utredningen brister tyvärr i mycket och är för allmänt hållen. Vi har och vill fortsätta med att tillsammans inom näringen ta fram konkreta åtgärder som bidrar till travsportens och hästnäringens fortsatta positiva utveckling inom miljö och hållbarhetsarbete.

Se inslaget här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.