Hästarnas drottning – ett fantastiskt liv inom rid- och hästsporten

Hon red i över 90 år och kunde in i det sista ses i slottsparken, i schalett, på någon av sina Fellponnyer. Vid sin död ägde hon 100 hästar. Framgångsrik uppfödare, hästägare inom galoppen, ryttare, engagerad i veterinärfrågor och hästvälfärd – Elizabeth av England var sannerligen hästarnas drottning.

Text Cecilia Lönnell

Hur många ryttare i världen kan säga att de började rida för 90 år sedan och inte slutat?

”Hon är en sådan otrolig hästkvinna, kunnig på alla områden om häst, och jag tror att hon skulle ha en väldig vinnarskalle”

– Jag hade velat bli född som häst, sade hon i en intervju i 20-årsåldern.
Det handlar om drottning Elizabeth II av England. Hon började rida tre år gammal 1930, och fick sin första ponny året efter. Hon rapporterades in i det sista  rida ut dagligen vid Windsor Castle, på en av sina Fellponnyer och med schalett istället för hjälm.

Drottning Elizabeths red ut sina ponnyer tillsammans med sin stallchef Terry Pendry in i det sista. Han har sagt till tidningen Horse and Hound att drottningen efter 90 föredrog ponnyer eftersom de var ”närmare marken”.

För något år sedan omnämndes drottningen i ett lite oväntat sammanhang.
– Hon är en sådan otrolig hästkvinna, kunnig på alla områden om häst, och jag tror att hon skulle ha en väldig vinnarskalle. Hon skulle rida sin egen uppfödning Columbus.
Det sade fälttävlansprofilen Ian Stark när tidskriften Horse and Hound nyligen bad några av landets framgångsrikaste fälttävlansryttare välja sitt ”önskelag” i fälttävlan och han genast valde drottning Elizabeth som en av ryttarna i sitt lag. Hennes uppfödning Columbus vann Badminton med dåvarande svärsonen Mark Phillips och gick OS i Montreal. Drottning Elizabeth II födde också upp Doublet, som 1971 vann EM med dottern, prinsessan Anne. Övriga i Ian Starks önskelag var legenderna Richard Meade, Sheila Wilcox plus han själv. Kollegan William Fox-Pitt ville ha Pippa Funnell, Tina Cook, Piggy March och drottningens barnbarn, förra världsmästaren Zara Tindall.

”Drottningens man var hjärnan bakom att Stockholm fick det första samlade ridsport-VM med alla discipliner 1990”

Drottning Elizabeth som barn tillsammans med sin pappa George  VI 1935. Foto Royal Collection

Den brittiska kungliga familjen har genom åren uppmärksammats för sina inre konflikter, inte minst senast genom tv-serien The Crown och Oprah Winfreys uppmärksammade intervju med prins Harry och Meghan Markle, men som Ian Stark pekar på är de mer meriterade än de flesta på hästsidan.

 

Drottning Elizabeth II tar en paus från sitt statsbesök i Sydafrika 1947 och galopperar på Bonza Beach, East London tillsammans med sin syster Margaret och hästarnas ägare. Foto Royal Collection
Drottningens dotterdotter Zara Tindall (då Phillips) tog med Toytown guld både i lag och individuellt vid VM i fälttävlan i Aachen 2006. Foto FEI

Drottningens man prins Philip var nästan ända fram till sin död aktiv kusk. Han var dessutom hjärnan bakom att Stockholm fick det första samlade ridsport-VM med alla discipliner 1990. Det var Philip som 1983 under sin tid som internationella ridsportförbundets ordförande kläckte idén om ett samlat VM. Han hade börjat tävla fyrspann 1971, efter att ha slutat med polo och hade som FEI-ordförande också en nyckelroll i skapandet av fyrspannskörning som tävlingsgren. Dittills hade olika länder olika upplägg för sina körtävlingar, men han tillsatte en kommitté som lånade fälttävlans upplägg med tre delmoment. Han körde själv flera EM.
– Jag kom på att vi ju hade hästar och vagnar i hovstallet. Jag lånade ett spann som jag tog upp till Sandringham och började öva, har Philip berättat om hur han blev kusk.

Prinsessan Anne har länge varit engagerad i handikapporganisationen RDA, Riding for the Disabled.

Han efterträddes som FEIs ordförande av dottern prinsessan Anne, mamma till Zara Tindall (född Phillips) som liksom Anne vunnit EM men dessutom VM i fälttävlan.
Anne var FEIs ordförande under OS i Barcelona 1992, då en av hoppdagarna blev lätt kaotisk med många ekipage som utgick. Vid en presskonferens kallade en journalist det inträffade för en ”katastrof”, varpå Anne replikerade:
– Naturkatastrofer är en katastrof, svält är en katastrof, om en hoppklass går lite fel är det inte en katastrof.

”I tv-serien The Crown har man dock fått det mesta om bakfoten och blandar ihop fälttävlan med hoppning och Hickstead med Badminton”

Prinsessan Anne har vid sidan om hästsporten ända sedan 1970 varit engagerad i biståndsorganisationen Rädda Barnen, och då besökt många krishärdar på plats. Hon har också ett stort engagemang i RDA, handikapporganisationen Riding for the Disabled.

Prinsessan Anne och drottningen rättar till tränset på ponnyn Greensleeves vid slottet Balmoral i Skottland, 1955.

 

 

Prinsessan Anne porträtteras som ryttare i tv-serien The Crown – med mängder av felaktigheter. Foto Des Willie/Netflix

Anne var som yngre en framstående tävlingsryttare och vann EM i fälttävlan 1971, bara 21 gammal. Hon red sin mammas uppfödning Doublet, som egentligen var tänkt att bli poloponny. Drottningen påpekade efter segern att hon fött upp både ryttaren och hästen.I tv-serien The Crown har man dock fått det mesta om bakfoten och blandar ihop fälttävlan med hoppning och Hickstead med Badminton. Man låter henne dessutom galoppera omkring i en dressyrsadel hållande tyglarna med hela handen, inte med tygeln mellan ring- och lillfinger. Hon bär dessutom en hjälm med trepunktsfäste – en senare uppfinning – och sitter i ett väntrum innan start, istället för att vara på framridningsbanan..!

”Charlotte Dujardin var häromåret en av drottningens gäster”

Drottningens engagemang för hästarna sträcker sig långt bortom sporten och hon har bland annat samarbetat med ”hästviskaren” Monty Roberts när det gäller hästvälfärd.

Englands nya drottning Camilla tillsammans med drottning Elizabeth II och Monty Roberts. Foto från Monty Roberts organisation

 

Drottning Elizabeth tillsammans med Carl Hester, Charlotte Dujardin och Valegro vid Royal Windsor Horse Show i maj 2019. Foto Royal Windsor Horse Show

Innan pandemin bjöd drottningen regelbundet in intressanta personer som hon ville träffa till mindre luncher i grupper med 10–12 personer. Charlotte Dujardin var häromåret en av dem, och drottningen ville ha henne närmast bredvid sig vid bordet. Hon tog själv initiativet att presentera Charlotte för två av de andra gästerna, så att de skulle få möta, som drottningen sade, ”världens bästa dressyrryttare”.

Drottning Elizabeth tillsammans med Carl Hester, Charlotte Dujardin och Valegro vid Royal Windsor Horse Show i maj 2019. Foto Royal Windsor Horse Show

Historiskt har hästar alltid varit ett viktigt inslag i kungahuset. :Drottningens far och farfar George V och George VI var galopphästägare och uppfödare inom slätlopp.
Drottningens mor, som också hette Elizabeth, var en engagerad galopphästägare på hinderloppssidan. Hon var på plats som åskådare fortfarande när hon var nära 100 år gammal, och köpte då ännu unghästar som skulle starta först något år senare. Hon var 1956 nära att få en seger i berömda loppet Grand National med Devon Loch. Hästen föll i ledning strax före mål, med jockeyn Dick Francis, som senare blev känd deckarförfattare. Intresset för hindersporten har levt vidare hos prins Charles, Anne, och hennes dotter Zara Tindall, både som uppfödare och ägare.

”Drottningen tog som uppfödare en stor och aktiv roll i avelsarbetet”

Som uppfödare av fullblod har drottning Elizabeth II varit särskilt framgångsrik. Hennes hästar har vunnit över 1 600 lopp och alla klassiska löpningar utom Derbyt. Drottningens fullblodsstuteri finns på slottet Sandringham i Norfolk.

Drottning Elizabeth var aktiv som uppfödare. Foto Royal Collection

Det finns en pikant koppling mellan drottningen och den så populära TV-serien Downton Abbey. Hennes galoppmanager John Warren tillhör familjen Carnavon, vars slott Highclere är Downton Abbey i serien, och vars manusförfattare Julian Fellowes är vän till familjen.

Femtio år mellan bilderna, men samma drottning, samma leende. Ovan i Queensland, Australien vid ett besök i landet 1954, överst vid Royal Windsor Horse Show 2003. Foto Royal Collection

Drottningen tog som uppfödare en stor och aktiv roll i avelsarbetet. Hon har förutom fullblod också fött upp framgångsrika fälttävlanshästar (tidigare nämnda Doublet och Columbus). Hon föder också upp shetland-, Fell- och Highlandponnyer. Hon är enormt engagerad i veterinärfrågor och har ordnat personliga träffar med forskare och experter för att få ta del av forskningsrön.

”Hennes äldste son och tronarvinge Charles hade en tidig karriär som amatörjockey”

Drottningens söner har inte nått Annes nivå. Minstingen Edward, har inte haft något aktivt hästintresse, men Andrew har spelat en del polo och gifte sig med pappa Philips polomanagers dotter Sarah Ferguson, som tävlat på ponny och senare var hästägare åt den irländska landslagsryttaren Robert Splaine.

Hennes äldste son och tronarvinge Charles hade en tidig karriär som amatörjockey inom steeplechase, jaktryttare och polospelare. Som aspirerande jockey var han arbetande elev hos legendariske steeplechasetränaren Fred Winter, där senare Michael Whitaker var lovad en lärlingsplats innan han satsade på hoppningen. En annan före detta jockey, som också heter Charles, berättar i sina memoarer hur stallchefen en morgon blandade ihop lärlingarna och hojtade in i en box ”För Guds skull Charlie, se till att du blir klar någongång (med rykten)” och fick till svar inifrån boxen ”Yes, sir!”. Den som skulle skynda sig var prins Charles.
Jockeykarriären varade bara två säsonger, med några andraplatser men utan seger. Jaktridningen och polon var betydligt mer långvarig.

”Bland drottningens barnbarn är världsmästaren i fälttävlan Zara Tindall den mest meriterade ryttaren”

Prins Charles nuvarande fru Camilla har ridit mycket jakt och är en skicklig ryttare. Hon är ända sedan 2009 president för Ebony Horse Club, som arbetar med ridning och hästutbildning för ungdomar från fattiga familjer i Londonförorten Brixton och som också har spännande internationella samarbeten. För ett par år sedan besökte ungdomar från Ebony Horse Club Hufvudsta Ridklubb i Solna utanför Stockholm.

Drottningens svärdotter Camilla är själv ryttare och president för Ebony Horse Club, en organisation som ger mindre bemedlade ungdomar tillgång till hästar och ridutbildning. Foto Royal Collection

Bland drottningens barnbarn är världsmästaren i fälttävlan Zara Tindall (född Phillips), dotter till prinsessan Anne, den mest meriterade ryttaren. Hon vann silver i YR-EM i fälttävlan 2002, individuellt EM-guld 2005, dubbelt VM-guld 2006 (Toy Town), lag-silver i OS 2012 (High Kingdom) och lagsilver i VM 2014. Innan hon gifte sig var hon sambo med championjockeyn Richard Johnson, som hon träffade då båda jobbade för den kände hindertränaren David Nicholson. Hon har även varit engagerad i galoppsporten som point-to-pointtränare (amatörlopp över hinder), har fött upp vinnare och sitter i ledningen för Cheltenhams galoppbana.

Prins Charles och prinsessan Dianas söner William och Harry är båda engagerade polospelare och har tillsammans spelat ihop tio miljoner dollar till välgörenhet.
Prins William är gift med Kate Middleton, som tillsammans med sin mamma som yngre tog lektioner för Alan Davies, som då hade eget stall och senare värvades av Carl Hester som Valegros hästskötare. Alan fanns med bland gästerna vid Kates och Williams bröllop. Deras son George, drottningens barnbarnsbarn, fick sin första poloklubba fem år gammal, av USAs president Barack Obama.

Nu återstår bara att se vem som ska slå drottningens rekord och hålla ridningen igång i 90 år.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.