Hästbedragerskan var en riktig sol-och-vårare

De träffades på en hästgård och flyttade ihop. Han lånade henne pengar, bland annat för att köpa en häst. Sedan uppdagades bedrägerierna – expojkvänner som lämnats med stora skulder, människor som lurats att köpa stulna hästprylar, stallägare som väntat förgäves på hyran, veterinärer som skickat obetalda räkningar vidare till inkasso.

27-årige Robin hade stått för halva köpesumman när hans dåvarande flickvän ”Maria” skulle köpa en häst för 50.000 kronor. Men så fick han se hur säljaren efterlyste henne. Hon hade bara betalat handpenningen på 10.000 kronor och nu ville säljaren få tag på henne.
Robin konfronterade henne och krävde att hon skulle göra rätt för sig.

– Hon nekade till allt. Jag ville tro på henne, men det var så mycket som inte stämde, säger Robin till tidningen Aftonbladet.
– Hon blev rasande och skrek att jag var en idiot som inte litade på henne.
Flickvännen packade en väska och stormade ut ur lägenheten.

När Robin själv började kartlägga ”Marias” framfart kom han i kontakt med flera som delade hans erfarenheter. Det var expojkvänner som lämnats med stora skulder, människor som lurats att köpa stulna hästprylar, stallägare som väntat förgäves på hyran, veterinärer som skickat obetalda räkningar vidare till inkasso.

Själv hade han lagt ut stora summor för Maria.
– Förutom hästen så var det veterinärkostnader och massa annat som jag hade betalat. Totalt är hon skyldig mig 50 000 kronor, säger Robin till Aftonbladet.

Han träffade för första gången Maria på en hästgård där hon arbetade. Hon hade bjudit dit honom på en fika och han slogs av hur öppen hon var, som berättade väldigt personliga saker om sin familj.
– Då tyckte jag väl att det var charmigt. Men nu i efterhand ser jag annorlunda på allt. Jag är övertygad om att det inte fanns någon sanning i det hon sa. Hon ville bara få mitt förtroende.

Robin blev kontaktad av polisen som berättade att man hittat hans telefonnummer i en pågående förundersökning mot ”Maria”. När han fick tag på den senaste domen mot henne hittade han en adress till henne och gick dit för att försöka få tillbaka sina pengar.
Men där mötte han istället en annan kille, William, som också blivit lurad. Han hade betalat 300 000 för ett bostadslån – men det visade sig att det bara var en andrahandslägenhet.
– Jag förklarade vad jag varit med om och han bröt ihop totalt, säger Robin till Aftonbladet.
– Hon är en riktig sol-och-vårare.

Trots att Robin har polisanmält ”Maria” två gånger har det inte gått vidare till åtal. Utredningarna har båda gångerna lagts ner.

Maria nekar till anklagelserna.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.