Hästhandlaren som sålt skadade hästar: ”Det är bara att gilla läget, skrota skiten eller köp en ny.”

Idag granskar Sydsvenskan och HD hästhandlaren Veronica Lovén i sin artikelserie om oegentligheter i hästbranschen. Hon har köpt in skadade hästar som skulle bli promenadhästar och sålt dem som friska.

Sydsvenskan och HD:s artikelserie om skumma affärer i hästbranschen fortsätter idag med en granskning av hästhandlaren Veronica Lovéns affärer. De har intervjuat tre hästköpare som fått avliva hästar som de köpt av henne.

Kristina Solunska köpte hästen Castro av Veronica Lovén för 52.000 kronor. Det visade sig att han sedan tidigare var utdömd. När han såldes av sin danska ägare hade man skrivit ut i annonsen att han var skadad och inte fick ridas hårt. Då såldes han för 10.000 kronor.

”Jag vet inte om jag vågar köpa en häst efter allt detta. Jag litar inte på någon längre”, säger Kristina Solunska till Sydsvenskan och HD.

Trots att Veronica Lovén dömts att betala 70.0000 kronor till Kristina Solunska har ännu inga pengar betalats ut.

Veronica Lovén var redan för fyra år sedan med i en granskning som gjordes av HD och Sydsvenskan, om henne och en annan hästhandlare som köpte in billiga hästar från Danmark och sålde dem dyrt i Sverige. Hon har minst fyra gånger dömts för illegitima hästförsäljningar, den första redan 2008. Då hade hon sålt en hopphäst, som visade sig lida av muskelförtvining. De 120.000 kronor som hon dömdes att betala till köparen har ännu inte synts till. Vid senaste kontroll hade hon skulder hos Kronofogden på 375 000 kronor till hästköpare som fått skadade hästar.

Hästköparen Gunlög Öberg i Vallentuna berättar att hon försökt spåra Veronica Lovén via hästannonser på nätet. Hon vet inte om hon har någon chans att få tillbaka sina pengar.
– Men jag jagar henne i allafall för principens skull. Man kan sanera lite i hästvärlden. Hut ska gå hem, tycker jag, säger hon till HD och Sydsvenskan.

Veronica Lovén hävdar att hon inte gjort något fel.
– Jag har aldrig någonsin sålt en sjuk häst. Sedan kan den ha haft en dold skada.
Med tanke på alla domar, hur kommer det sig att du fortsätter att sälja hästar? frågar HD och Sydsvenskan
– För att jag vill vara snäll och hjälpa folk. Jag är väl dum. Jag litar för mycket på människor. Och jag älskar djur, alla djur.

Kronofogden jagar henne, men den senaste utredningen visar att hon saknar inkomst och tillgångar som kan utmätas.

Så sent som i november var Veronica Lovén inblandad i en hästaffär, där hästen såldes för 56.000 men var inköpt för 10.000 som promenadhäst, med felaktigt personnummer till säljaren. Veronica Lovén uppger att hon sköter försäljningen åt en annan person – men handpenningen swishades till hennes nummer.

Veronica Lovén jämför de misslyckade hästaffärerna med att köpa en bil där motorn rasar ihop efter två veckor.
– Det är bara att gilla läget, skrota skiten eller köp en ny motor.

Läs hela artikeln (låst) här > > >

Ny artikelserie granskar hästbranschen: Förbud stoppar inte hästhandlaren  > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.