HÄSTJOBB: Uno Yxklinten, hovslagare

Ålder: 57 år
Yrke: Hovslagare
Arbetsplats: Hemma hos olika hästägare.

Arbetsuppgifter:
Skor och verkar hästar. Uno är också specialiserad på fölortopedi och föreläser och utbildar i det. Håller även på med smide.

Bakgrund:
Civilingenjör i teknisk fysik och teknologie doktor i teoretisk fysik och mekanik. Har jobbat som hovslagare sedan 1988/89, men examinerade sig inte förrän 2006 – då tog han sitt gesällprov som privatist. Innan dess hade han vunnit SM i hovslageri och även varit 4:a på EM.

Typisk utbildning för jobbet:
Idag finns det yrkesutbildningar till hovslagare, men man bör fortfarande gå lärling i 2-3 år hos en handledare eller mäster för att verkligen bemästra hantverket.

Genomsnittslön:
Väldigt få hovslagare är anställda med månadslön, de flesta är liksom Uno egna företagare: ”Om du skor 3-5 hästar om dagen, beroende på var du bor kan du då ta ut 1200-1700 per häst. Men man ska komma ihåg att en timme med krökt ryg är som två timmar på ett annat jobb”.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Hästen är kunden och att kunna hjälpa hästar är belönande i sig. Jag kan välja när jag vill jobba. Jag kröker inte rygg innan 10, då hinner jag mocka ur stallet och värma upp kroppen innan jag åker ut och jobbar.

Vad är svårast med ditt jobb?
Det gör ont. Förenklat kan man säga, om man skor och smider mer än vad kroppen tål så får man problem, oftast drabbas kvinnliga hovslagare av ledproblem i hand- och fingerleder och manliga av ryggproblematik.

Uno Yxklinten har prisats av FEI för sitt arbete med att lära ut hovslageri i Zambia.

Igår mötte vi ridläraren Denise > > >

Imorgon träffar vi Kim, som är travkusk och hästskötare > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.