Isabell Werth och Emilio respektive Patrik Kittel och Delaunay OLD Foto: Kim C Lundin

Indoor Brabant bjöd på uppvärmning till världscupdressyren

Två svenska ekipage tampas under Indoor Brabant med ett stenhårt tyskt finalgäng inför världscupdressyrens Europafinal. Torsdagens uppvärmning gav en fingervisning om vart det lutar.

Indoor Brabant är en stor tävling med flera dressyrserier och hoppning på högsta internationella och nationella nivå i Holland. Det är den stora Brabanthalle i ’s-Hertogenbosch som står värd för världscupdressyrens sista deltävling. En Europafinal där de tyska ryttarna – minus regerande mästaren Isabell Werth förstås – har kniven på strupen för att ta så många poäng som det bara är möjligt. Benjamin Werndl, Helen Langehanenberg och Dorothee Schneider slåss om två platser trots att alla tre ligger bra till i rankningstabellen. Det är regeln om endast tre per nation som gör det så svårt för i den kvoten finns redan Werth. Räkna med satsning i lördagens kür som börjar 14:30 och sänds via FEI.tv betalkanal.

Grand Prix med stenhård konkurrens

De 18 ekipagen dömdes av Mariette Sanders-van Gansewinkel, Stephen Clarke, Jean-Michel Roudier, Henning Lehrmann  och Monique Peutz. Franske domaren Roudier satt vid C och var inte direkt välvilligt inställd till någon ryttare i första startgrupp.

Patrik Kittel och Delaunay OLD startade lite svajjigt med inridning halt och hade sedan en riktigt bra ritt, totalt 73,522 procent endast sänkt av just Roudier. Delaunay OLD och Patrik Kittel är klara för final i Göteborg poängmässigt men Patrik behöver göra kvalet här i Den Bosch för att ha gjort två kval med ”Dude”. De flesta poängen har han hämtat hem med nu sålda Delatio.

I startfältet finns flera ryttare som bestämt sig för att rida världscupfinal i Göteborg bland dem Daniel Bachmann Andersen och Judy Reynolds. Sverige har en god chans att få med tre ryttare till Göteborg med Patrik, Tinne Vilhelmson Silfvén och Antonia Ramel, nu utanför men så ska tre tyskar före i listan räknas bort.

Just Antonia Ramel och hennes ”Bro” alias Brother de Jeu bördig från Holland och uppfödda av Emmy de Jeu inledde väldigt starkt. De hade en liten malör i bytena i vartannat, klarade sig från Roudiers stålblick men missade galoppombytet mellan piruetterna. Vid sista halten sågs Antonia pusta ut, kanske var ”Bro” i hetaste laget? De slutade på fina 72 procent och utvecklas tillsammans för varje start.

Dorothee Schneider och Sammy Davis Jr har haft en suverän säsong, kanske är nerverna i dallring. Det blev klart moderata procent efter en del småfel i bland annat byten i varje. C-domaren Roudier var inte mer förtjust i Dorothee än i Patrik. Populär hos alla domare är Benjamin Werndl med Daily Mirror och Maria Caetano på lusitanohingsten Coroado som Göteborgspubliken kommer att få se.

Det var lite tur att Grand Prix-klassen är lite av ett genrep inför allvaret. Isabell Werth brukar isynnerhet aldrig spänna båden i Grand Prix-klassen. Inte så idag heller med Emilio som när han går för halv maskin kan se ut lite som en tjurig alldaglig valack. I dagens ritt ruskade han på huvudet i galoppökningen. När de väl skärper till sig brukar det bli magi, den får vänta tills lördag, trots det hög kvalité i allt stort som smått, totalt 77,196 procent.

Helen Langehanenberg och Damsey FRH gick all in redan från start men lyckades inte passera Benjamin Werndl som låg tvåa. Istället var det en dansk som trängde sig in bakom Isabell. Daniel Bachmann Andersen red Blue Hors Zack felfritt, lätt och spänstigt med avslappning och förtroende till den bit över 76 procent. Hemmaryttaren Hans-Peter Minderhoud avslutade med att rida en av säsongens bästa ritter på Glock’s Dream Boy N.O.P och bli femma på lite över 75 procent.

Se hela klassen här

Patrik Kittel startar ungefär 45 min in i sändningen och Antonia Ramel var nr 13 efter en paus med starttid 19:00.

Startlista

Resultat

Ställning i världscupen före sista deltävling

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.