dressyr knoppar nonsens

Köpte häst för kvarts miljon – är oridbar

Familjen Börjessons hästköp slutade med en katastrof. För TV4 berättar familjen om mardrömmen när hästen de köpt visade sig ha stora ryggproblem.

Bara några dagar efter köpet började hästen stegra sig. Efter veterinärutvärdering visar det sig att hästen hade allvarliga skador i ryggen, så kallat kissing spines. Tanken var att dottern Ebba Graversen skulle ha hästen som sin framtida topphäst inom dressyr. Den drömmen gick i kras.

– Till slut började han stegra. Det var regelrätta stegringar så det började bli farligt för henne att rida, säger Ebbas mamma Pernilla Börjesson, till TV4.

Familjen har reklamerat köpet och den ansvarige säljaren har dömts att betala tillbaka pengarna för hästen enligt ett vunnet tvistemål i tingsrätten. Hästen hade kostat ungefär en kvarts miljon kronor i inköp.

Bara en kort tid efter ska mannen också ha sålt en häst för över 16 miljoner kronor. Pengarna flyttades sedan direkt till ett annat konto och familjen Börjesson har därmed blivit utan sin ersättning.

– En veterinär har sagt att han lider av att vara såhär och att han behöver gå på smärtstillande så han har nog väldigt ont i sin rygg, säger Ebba till Tv4.

Drömmen om att rida ligger nu på is. Familjen har inte råd att köpa en ny häst och säljaren betalar inte tillbaka trots domen.

I tingsrättsdomen står att läsa att säljaren preparerat hästen med smärtstillande inför provridningen. Det finns också ett antal andra mål riktade mot den aktuella säljaren.

Klippet finner du i sin helhet nedan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.