Kriget mellan ridskolan och padeln: ”Återigen prioriteras vita medelålders män framför unga kvinnor”

I Ljungskile har konflikten om en hästhage blåst upp till ett fullskaligt krig.

– Återigen prioriteras vita medelålders män framför unga kvinnor, säger Linda Malmström vars dotter är aktiv i Ljungskile ridklubb till tidningen Expressen.
Upprinnelsen till konflikten är att man planerar att bygga Ljungskiles första padelhall i hagen där hästar från Ljungskile ridklubb gått och betat sedan 1980-talet.
– Det är många som inte förstår bråket om den här lilla markplätten, säger Gunilla Hurtig, verksamhetschef på Ljungskile ridklubb som tagit strid mot byggplanerna.
– Det kan bli spiken i kistan för vår klubb. Det är pengar och prestige som styr, säger hon vidare.
Marken tillhör Uddevalla kommun, men nu vill privata intressen bygga en padelhall där. Ridklubben har blivit lovad av kommunen att den ska ingå i deras arrende – men papper saknas.
– Varken kommunen eller tennisföreningen tror på oss när vi säger att det här bygget är spiken i kistan för oss efter 40 års verksamhet, de tror ju bara att vi gnäller. Vi kommer inte kunna ha stallet öppet under byggtiden, och vi har knappt ekonomisk marginal för en veckas uppehåll, säger verksamhetschefen Gunilla Hurtig till Expressen.
Hon säger också att hästarna och verksamheten måste evakueras medan padelhallen byggs.

– Det här är ju flyktdjur vi pratar om, de är inte som fotbollar som man kan flytta på och lägga i ett skåp tills allt är klart.

Kommunen tycker att ridklubben överdriver, men klubben lovar att man ska överklaga till högsta instans.

– Om kommunen som kompensation ska erbjuda oss mer mark måste den vara nära stallet, dränerad och klar innan bygget inleds, säger Gunilla Hurtig.

Unga Sara Malmström, aktiv i ridklubben sedan flera år, initierade en namninsamling för att stoppa bygget. De är nu uppe i drygt 1 300 underskrifter. Hennes mamma Linda Malmström säger att hon får en klump i magen av det som nu händer.

– Är det för att det saknas en snopp mellan ben på oss, på riktigt? Om vi hade varit män och sagt att det är spiken i kistan för en förening, då hade de inte ifrågasatts. Det hade man tagit på allvar.

– Men nu har vi tuttar i stället för snopp och då väger våra synpunkter inte lika tungt. Det är trist att ens behöva tänka de här tankarna, säger hon.

Läs hela artikeln (låst) i Expressen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.