Torbjörn och Madelen Ohlzon från Långeruds Gård där framtidens stjärnor föds och växer upp. Foto: Kim C Lundin

Långeruds gård: Från värmländska beten till vinnarcirkeln

Paret Torbjörn och Madelen Ohlzon bytte ungdjursproduktion till travhästuppfödning och lyckades. Långeruds Gård kan lära hästuppfödarna mycket.

Hästföretagarforum är en av de konkreta krafterna för att sammanföra landets alla goda företagande hästkrafter och sprida erfarenheter mellan disciplinerna. Ett av årets mest spännande föredrag var ett uppfödarpars spännande resa.

Foto: Kim C Lundin

Torbjörn och Madelen Ohlzon flyttade från Töreboda, Västergötland och drog till Värmland och Långeruds gård utanför Kristinehamn. De började som travuppfödare själva och är nu ett serviceföretag för andra uppfödare.

Fakta om Långerud kFoto: Kim C Lundin
De har inackorderade fölston, unghästar  och förbereder åringar till auktionen. Nu omfattar verksamheten 25-30 fölston och runt 30 åringar. De är seminstation för de egna stona men inga utomstående. Det är för att slippa transportera sto och föl samt hålla nere smitt-trycket i besättningen. På Långerud kan en hästägare ha sitt sto och sin uppfödning hela vägen upp till det är dags för auktion och sedan går den vidare till inkörning och träning.

Stallet är både lösdriftsuppbyggt och med individuella boxar. Torbjörn och Madelen hanterar fölen dagligen redan från början. De leds in och ut, börjar verkas vid två veckors ålder. De lägger mycket tid på att träna hästarna på hantering.

Teamet bakom framgången Foto: Kim C Lundin
För att locka kunder används webbövervakning så att kunderna kan följa sin häst och sitt föl. Sociala medier används för att skapa närhet och kontakt.
Mockningen sköts med lastare var tredje  vecka, Boxarna strös med halm och det tar en timme varje dag med totalt 50 boxar. Åringarna har alla ett termochip och följs upp, deras tillväxtkurvor följs noggrant. Termochipet kan avläsa feber och när de kollar hästarna på betet är chipläsaren med.
Stallgången sopas med lövblås och vattning ute sker med uppvärmda vattenbad.
– Räkna på skillnaden i arbetskostnad mellan att mocka sex timmar per dag och istället strö en timme per dag och sedan en dags utmockning, kommenterar Torbjörn.
En stor del ligger i att förbereda åringarna för landets fem travauktioner.
– Vi jobbar mycket med att matcha rätt häst till rätt auktion, att se till att de är i fas. Ägarna lägger över det ansvaret på oss och vi känner dem bäst, berättar Madelen Ohlzon.
Förberedelserna omfattar hantering, fotografering, videofilm och annonsering.
– Det är viktigt att de kan stå still och att de lyder oss inför auktionerna, säger Torbjörn.
– Just fotograferingen är nog det frästa skälet till att folk slutar med uppfödning. Jag tycker travföreningen borde ordna med familjerådgivning för det här är tuffa veckor, säger Madelen.
Bra personal är en nyckelfaktor när det är dags för auktion, det är högt tempo och hästarna måste kunna visas upp och stå stilla.

Tre klassiska vinnare har växt upp hos Långerud. Långerud har varit på 10-i-topp listan över de bäst betalda på de flesta auktionerna de senaste åren.

Målet med allt – att nå vinnarcirkeln Foto: Kim C Lundin
Långeruds erfarenhet från nötdjursuppfödning har hjälpt dem bli mer effektiva i all stallhantering och har ett mer radikalt tänk kring att stoppa smittspridning. De jobbar också hårt med betesvård, betena plöjs, hagar och paddockar mockas.
– Lägg tid på det, det är värt allt arbete att minska parasittryck och ha bra bete, menar Torbjörn.
–Räkna på er tid, den kostar, jobba med effektiva lösningar så ni har mer tid till hästarna. Det betalar sig bättre.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.