Lyssna på hästfolk som sommarpratar! Foto Ninja Hanna, SVT, H&M

Lyssna på sommarpratande hästfolk!

Hoppryttare, en klassisk sportkommentator, en travtränare och en landslagscoach – lyssna på Sommarpratarna som är mest häst genom tiderna. Du hittar alla länkar och kan lyssna direkt här!

Foto: Kim C Lundin

Peder Fredricson, hoppryttare

sommarpratade 19 juli 2018 och presenterades så här:
En av världens bästa tävlingsryttare. Jerringprisvinnare under de senaste två åren. Tog guld i banhoppning vid EM i Göteborg förra året. Silver vid OS i Rio de Janeiro. Betonar att det är det nära samspelet med den känsliga hästen All In som lett till framgångarna. Var som 20-åring den yngste svenske ryttare någonsin i OS i Barcelona, då i fälttävlan.

Fjärde generationen hästkarl. Grafisk formgivare vid sidan om ryttarkarriären. Målar även och har ibland konstutställningar hemma på sin 1700-talsgård.

Lisen fick saker att hända och att umgås med henne var som att stiga ombord på ett X2000 i dubbel hastighet och jag älskade det.

Peder Fredricson började rida redan som barn och lekte sig till erfarenhet tillsammans med sin bror Jens. Han har slitit hårt för framgången och mötte den stora kärleken, men har även drabbats av sjukdom och elände.

Peder berättar om den långa krokiga vägen till framgång. I tonåren tog han jobb hos några av världens bästa ryttare. Efter att ha jobbat i England några år flyttade han hem och fick jobb på Hovstallet i Stockholm. Här tränade han prinsessan Madeleine i hoppning och det var nu han träffade Lisen som blev hans hustru.

Tillsammans med Lisen driver han gården Grevlunda, tävlar och är europamästare i hästhoppning, har vunnit två OS-medaljer och har vunnit Jerringpriset två år i rad.”

Lyssna på Peder:

Anders Gernandt, ryttmästare och hästsportskommentator i tv

sommarpratade den 6 augusti 1974.
I sitt Sommarprogram 1974 pratar Anders Gernandt om hästars kynne, historia, om fadäsen med målarprinsen, ryttmästarhistorier och om Spanska ridskolan i Wien.
Med sina typsikt skorrande ”r” blev den före detta kavalleristen Anders Gernandt en omtyckt kommentator vid hästtävlingar under 1970-talet. Anders Gernandt var själv olympisk ryttare och deltog i OS 1956 och 1960.

Anders Gernandt levde 1920-2000.

Lyssna på Anders:

Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana. Foto: Fredrik Jonsving

Malin Baryard, hoppryttare

sommarpratade 9 juli 2009 och presenterades så här:
Sveriges kanske mest kända hästryttare. Vann sitt första SM-guld 1989. Medaljer i EM, VM och OS. Utsågs 2003 tillsammans med sin stjärnhäst Butterfly Flip till världens bästa ekipage i hästhoppning. Har blivit något av en ambassadör för svensk ridsport. Bodde några år i England men återvände till Sverige för att starta en hästgård utanför Norrköping. Har varit programledare i SVT för Barbacka och domare i Vi i femman.

I sitt Sommarprogram berättar Malin Baryard anekdoter från sin karriär.
– Jag ska berätta om hur det är och vad jag tycker om det eviga livet som ryttare där män, kvinnor oavsett ålder tävlar mot varandra på samma villkor. Jag ska spela musik som någon gång gjort mig glad och handlar om mitt liv; från The Hives hästsång Giddy Up! via The Gossips Standing In The Way of Control till Sex on Fire med Kings of Leon.

Lyssna på Malin:

Kjell Enhager, landslagsryttarnas coach

sommarpratade 7 juli 2015 och presenterades så här:
Föreläsare, ledarskapskonsult, golfinstruktör, 57 år. Född och uppvuxen i Falun, bosatt i Lerum.
Efterfrågad föreläsare som under nästan 30 år har coachat kulturpersonligheter, företagsledare och internationella idrottsstjärnor, som golfspelarna Nick Faldo och Annika Sörenstam. Hans metod bygger på att lära av hur framgångsrika människor gjort och tänkt när de lyckats där andra misslyckats. Att acceptera verkligheten och att saker och ting är som de är. Att ”älta positivt”.

Lyssna på Kjell:

Foto Lövsta Stuteri

Antonia Ax:son Johnson

sommarpratade den 15 juli 2008 och presenterades så här:
Fjärde generationens familjeföretagare i Axel Johnson Gruppen med bolag som Åhléns, Kicks, Willys och Designtorget. Pionjär när hon redan på 1980-talet instiftade termen ”Det goda företaget”. Har varit styrelseordförande för Dressyrkommittén inom Svenska Ridsportförbundet och är vice ordförande i kommunstyrelsen i Upplands Väsby, (fp). Förevigad med hedersporträtt på Gripsholms slott. Säger sig ”tanka tankar på hästryggen”.

Pratar om sina hästar i slutet av programmet, cirka 44 minuter in.

Lyssna på Antonia:

Lutfi Kolgjini

sommarpratade den 5 juli 2012 och presenterades så här:
En av de främsta inom svensk travsport. Jobbade som diskare för att köpa sin första häst och driver nu ett trav- och avelsföretag med ett 40-tal anställda och runt 200 hästar i träning. Ligger bakom framgångarna för hästar som Going Kronos, Viking Kronos och Raja Mirchi. Vald till Årets tränare på Hästgalan 2010. Kallas för Ludde. Känd för slagfärdiga uttalanden om allt från dopning och galoppbanor till konkurrenter och prispengar.

”Travtränare, kusk, uppfödare Lutfi Kolgjini tar oss i sitt Sommarprogram med till stallet. Att vara travtränare innebär inte bara kontakt med djuren, säger han och berättar att hans jobb även går ut på att agera psykolog mot människorna runt omkring honom. Och livet har inte alltid varit på topp för den framgångsrike travtränaren.
– Jag ska berätta hur jag tappade både fattningen och kontrollen över mitt liv, hur jag tappade både hem och familj. Mitt Sommar ska handla om en klassresa av det ovanliga slaget. Från fåraherde och diskplockare till ägare av Sveriges största hästföretag.”

Lyssna på Lutfi:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.