Martin Fuchs och Ghost de Reville segrare i Lövsta Future Challenge. Foto Fredrik Jonsving

Martin Fuchs: ”Clooney har ett svårt temperament”

Sent ikväll startar han The Sinner i Gothenburg Trophy och imorgon rider han Clooney i världscupen. Vi mötte Martin Fuchs, som idag också segrade i Lövsta Future Challenge kvalklass.

Ridenews fick en pratstund med Martin Fuchs efter segern med sjuåriga valacken Ghost de Reville i Lövsta Future Challenge kvalklass på Scandinavium under Gothenburg Horse Show.

– Steve Guerdat är naturligtvis en stor förebild för mig. Jag har känt honom länge. Trots att han är ganska ung har han hunnit ha stora framgångar. Vi tränar mycket tillsammans och han är en verklig sportsman. Det är imponerande hur han alltid lyckas vara förberedd på rätt sätt vid viktiga tävlingar med olika hästar. För oss ryttare är det fantastiskt att se.
– För honom handlar allt om hästarna.

Martin har även mycket stöd hemifrån.
– Jag har haft turen att komma från en hästfamilj där jag fått mycket stöd från mina föräldrar, både min pappa Tomas (som bland annat vunnit VM-brons och EM-guld i lag/Reds anm) och min mamma Renata. Men också från min bror, som inte är hästmänniska men hjälper mig med hemsidan och sociala medier. Det är fint att ha hela min familj omkring mig.

Martin kan inte minnas första gången han kom i kontakt med hästar. Han har levt i stallet sedan han var bebis. Men han minns sin första tävling.
– Jag var sju år och det var en liten klass i en liten tävling i min hemstad, där jag startade med ponnyn Cleopatra.

Martin har en lång rad av fina hästar.

– Jag har turen att ha så många bra hästar som Clooney, Chaplin och min nya häst The Sinner som jag hoppar här och som är mycket lovande. Hemma har jag Chica BZ och Silver Shine, ja, jag har många som är väldigt bra.

– Jag har ridit Clooney i många år på hög nivå, han har hoppat de stora klasserna sedan han var nio år. Vi köpte honom i slutet av hans sjunde år, så, ja, jag har haft honom i sex år nu.

– Jag skulle inte säga att han är min ”soulmate”, för han har ett väldigt svårt temperament. Men han är definitivt min bästa vän.

Vilken är din favorit bland dina andra hästar?
– Jag skulle säga Chaplin, han är en sådan fighter. Jag börjar också lära känna The Sinner som verkar väldigt fin. Och Chica försöker alltid göra sitt bästa.
– Faberlys och Karel vdb börjar nu hoppa 1.50 och jag hoppas att också de är hästar för de högsta klasserna.
– Ghost de Reville (Lövstahästen) har jag haft i ett och ett halvt år nu och han börjar visa riktigt bra resultat.

Martins stall är som en provkarta på olika hästtyper.
– Jag gillar alla typer av hästar. De hästar jag har är väldigt olika på alla sätt – typ, stam, temperament, ridbarhet.
Men vilken är den perfekta hästen för dig?
– Den som alltid vinner!

Clooney och Martin Fuchs Foto: Kim C Lundin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.