Foto: Fredrik Jonsving

Misstänkt för att ha elchockat hästarna med sporrar

Om detta är sant överträffar det de mest perversa fantasier någon kan ha haft när det gäller hästmisshandel och fusk.

Efter ett tips som först kom in till franska ridsporttidningen och sajten Grand Prix har nu FEI fått ta del av bilder där den amerikanske ryttaren Andy Kocher ser ut att använda vad som kan vara elektriska sporrar som han styr med en knapp i handen. Flera bilder visar knappen i hans hand, ledningar som går genom kavajärmen och byxorna och slutar vid sporrarna.

I artikeln hos Grand Prix kan man se bilderna som tydligt visar detta > > >

Grand Prix har också fått en film som visar hur de elektriska sporrarna styrs med en knapp.

Grand Prix kontaktade genast Andy Kocher som försvarade sig med att han har ett livslångt engagemang med hästar och stöttar organisationer för hästars välfärd. Han menade att bilderna har manipulerats av någon som vill honom illa.

Alla bilderna kommer dock från de trovärdiga bildbyråerna Sportfot och Scoopdyga. Bilderna som är från 2018 visar Andy Kocher med Flying Dachshund i en sidoklass vid Nations Cupfinalen i Barcelona, på Ciana i en 1.40-klass vid CSI 5 i Basel, Switzerland, med Kahlua i en 1.50-klass vid ett CSI3-meeting Wellington och med Blaze of Glory II och Virginia WZ vid CSI5 i Calgary.

Amerikanska ridsportförbundet och FEI har bekräftat att de är medvetna om situationen och har kontakt med varandra.

2019 hamnade Andy Kocher i blåsväder efter att ha tävlat den slutkörda hästen Carollo i det krävande Sun Life Financial Derby dagen efter att hästen vunnit Queen Elizabeth II Cup i Spruce Meadows. Trots att FEI då bekräftade att man tagit emot anmälan och undersökte saken publicerades inga slutsatser och det gavs inga påföljder.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.