Foto: Fredrik Jonsving

Norska hästar tävlar i Europa trots reseförbud – åkte innan beslutet

En norsk landslagsstjärna tävlar just nu i södra Europa med samma hästar som han hade med sig i Lilleström, Norge. Då han hann åka innan Norge införde reseförbudet väntar ingen åtgärd från det norska ridsportförbundet.

Det handlar om tre hästar som alltså deltog i Norwegian Horse Festival – där en annan norsk häst senare konstaterades med EHV-1 – som nu tävlar ute i Europa.

Enligt det norska ridsportförbundet är det dock inget problem. Ryttaren åkte nämligen direkt från tävlingarna i Lilleström ner i Europa.

– När han åkte fanns det inget reseförbud och det var ingen som visste omfattningen av det här, säger Anton Granhus, pressansvarig vid det norska ridsportförbundet.

Han berättar att rekommendationer lämnats till alla ryttare och att man, så länge man sköter sin bevakning av hästarna, har uppfyllt sin del.

För övriga norska internationellt tävlande hästar som var på Norwegian Horse Festival i februari är det dock totalt reseförbud som gäller. Det gäller även hästar som varit i kontakt med dessa.

Finns det risk för reprimand vid hemkomsten från förbundets sida? 
– Restriktionerna gällde inte när han åkte, så han har inte gjort nåt fel, säger Anton Granhus.

Förbud att delta

Flera tävlingsplatser har valt att ställa in tävlingar till följd av smittorisken. I Herning, Danmark, har man dessutom totalförbjudit hästar som var på den norska hästfestivalen att delta.
Under onsdagen kunde Ridenews berätta att en av Magnus Jacobsons hästar som var i Norge har konstaterats med EHV-1.
Ridenews har sökt ryttarens företrädare för en kommentar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.