Gittan Gröndahl. Foto: SVA/Mikael Probst

Nu börjar smittsäsongen

Kvarka har drabbat flera stall och ridskolor i Stockholmsområdet och nu påminner också statsveterinär Gittan Gröndahl om att EHV-1 kan blossa upp den här tiden på året.

– Nu börjar EHV-1-säsongen. Tempa hästarna o stanna hemma om någon häst i stallet har haft feber, skriver tf statsveterinär Gittan Gröndahl på Facebook idag.
Hon vill också påminna om att inte sprida anklagelser och misstankar – just EHV-1 är ett virus som kan ligga latent hos hästar i många år och plötsligt bryta ut. Smittan kan spridas utan att man som hästägare är vårdslös.
– Skicka hjärtan o pepp till de som får sjuka hästar och hjälp till att sprida kunskap, inte oro och misstro. Alla kan drabbas eftersom vilande virus kan ploppa upp o börja smitta på vilken häst som helst som träffat på viruset tidigare i livet – och det har många hästar, skriver Gittan Gröndahl.

Kvarka i Stockholm

Djursholms ridklubb utanför Stockholm och Stegsholms gård i Haninge söder om Stockholm meddelade strax innan nyår att man hade kvarka på anläggningarna. På flera håll i Stockholm – även Nacka och Sollentuna har man misstänkt kvarka och rekommenderad isolering. Just i Stockholm kan smittan vara extra problematisk i och med att många rider och är aktiva på flera ridskolor och rör sig mellan anläggningarna. Eftersom kvarka är en kontaktsmitta som kan föras vidare genom utrustning och kläder vädjar nu ridskolorna i Stockholmsområdet att alla elever och andra som rör sig på anläggningarna inte ska använda samma kläder och utrustning på olika anläggningar.

Kvarka har även konstaterats på flera andra håll i landet.

Smittar via kläder

I SLU:s kunskapsbank kan man läsa om hur forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet undersökt hur kvarkabakterier kan överföras mellan hästar via människors kläder. I studien undersöktes hur länge kvarkabakterier överlevde på två sorters textilmaterial, T-shirt respektive jacka, samt hur många bakterier (av alla sorter) som fastnar på en ärm vid ordinarie hantering av hästar.

Kvarkabakterierna överlevde minst ett dygn på båda tygmaterialen. Överlevnaden var betydligt längre på T-shirttyget än på jacktyget. Vid vanlig hantering av en häst fastnade stora mängder bakterier på försökspersonernas ärmar.

Studien visar att risken är stor att personer som besöker flera stallar samma dag för med sig bakterier om de inte byter kläder. Hästägare rekommenderas att tillhandahålla goda handtvättsmöjligheter och till exempel en tunn överdragsjacka för veterinärer, hovslagare och andra besökare som åker mellan olika stall.

Länk till studien > > >

Så skyddar du din häst från smitta

  • Om du står på i ett inackorderingstall eller på en större anläggning. Se till att ha avskilda boxar som karantän- eller välkomststall för nya hästar eller hästar som varit iväg, till exempel på annat bete. Tre veckor är det bra att ”isolera” nya hästar.
  • Rengör händerna och använd handsprit innan och efter du håller på med mun, näsa eller sår på olika hästar där bakterier förekommer frekvent. Vid sårskötsel bör du använda engångshandskar. Varmt vatten och tvål är bäst vid handtvätt, använd helst pappershanddukar eftersom bakterier gärna stannar kvar i vanliga handdukar
  • Hästens utrustning ska vara ordentligt rengjord, särskilt den som är vid hästens mun och näsa, som grimmor/grimskaft, träns, bett, nosgrimmor, krubbor, hinkar och vattenkoppar i olika form. Hönät är otroligt svåra att hålla rena och sanera, har hästen haft snor och näsflöde är det läge att kassera och byta ut sådant.
  • Byt kläder och tvätta händerna efter du varit i ett stall, extra viktigt om du vistas i flera olika stall. Se till att du inte blir en smittbärare.
  • Isolera genast hästar med feber, snuva och hosta eller som har andra tecken på sjukdom som kan vara smittsam. Ha i möjligaste mån egen utrustning till varje häst. Om du delar utrustning mellan flera hästar, gör rent ordentligt före byte.
  • Stanna hemma från träning och tävling om ni har sjuka hästar i stallet. Känns din häst hängig, chansa inte, låt bli att åka. Hostar din häst utan feber eller snor, stanna hemma, chansa inte. Kvarka och andra sjukdomar sprids på grund av den ökade rörligheten hos hästar och ägare som inte är tillräckligt uppmärksamma på symptom.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.