Simone Blum, regerande världsmästare i hoppning. Foto Mouhtaropoulos/Getty Images for FE

Nu öppnar andra länder för tävling – kanske i sommar i Sverige

Idag höll Svenska Ridsportförbundet en presskonferens om tävlingsstarten för barn och unga 1 juni och andra frågor om övrigt tävlande. Flera länder har nu meddelat att de öppnar för tävling igen, men i Sverige finns inget datum satt. Kanske kan det bli aktuellt senare i sommar.

Vid dagens presskonferens med Svenska Ridsportförbundet berättade ordförande verksamhetschef Andrea Barth att man har fört diskussioner inom förbundet med anledning av att många professionella inom ridsporten har drabbats hårt av tävlingsförbudet. Bland annat skrev Maria Gretzer ett starkt och uppmärksammat inlägg hos Ridenews om detta i söndags. Läs mer här > > >

Hittills har SvRF endast beslutat att man från 1 juni kommer att tillåta tävlingar för barn och ungdomar upp till 18 år, i enlighet med de riktlinjer som gäller för all idrott på riksnivå.

Vid mötet väcktes dock förhoppningar om att man kanske kan komma igång med tävlingar för seniorer senare i sommar.

I övriga världen har man dock tagit beslut om att starta upp tävlandet på flera håll:

Ungern var ett av de första länder som stängde ner alla tävlingar men där meddelar man nu att man kommer att hålla de första nationella tävlingarna igen den 5-7 juni. Man avser också att som planerat stå värd för EM för young rider och U25 den 8-23 augusti, skriver eurodressage.com. Här kommer man att tillämpa regeln att det högst får finnas 500 personer på ett inomhusevent och det kommer att finnas omfattande riktlinjer för hur man genomför en tävling på säkert sätt. Bland annat krävs munskydd och att man håller säkerhetsavstånd.

I Storbritannien planerar man att starta tävlandet igen från den 1 juli.

I Wellington, USA, börjar man tävla igen den 1 juni, även där med omfattande säkerhetsregler. Läs mer > > >

I Tyskland gäller lokala bestämmelser i de olika regionerna och där har man på flera håll tillåtit vissa tävlingar för professionella under hela lockdown – som i Tyskland i övrigt har varit mycket omfattande. Nu öppnar man också för mer tävlande – men med lokala variationer. Exempelvis kommer Nordrhein Westfalen att öppna för amatör- och ungdomstävlingar från 30 maj.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.