Tim Price och  Cekatinka JRA vid VM i Tryon 2018. Foto FEI/Martin Dokoupil

Ny etta på fälttävlans världsranking

Nyazeeländaren  Tim Price toppar nu för första gången FEI:s ranking över fälttävlansryttare. Han tar över toppositionen från Ros Canter (GBR) som i sin tur tog över efter Oliver Townend för bara en månad sedan.

40-årige Tim Price har tävlat i den internationella toppen i femton år och deltog i sitt första OS i Rio 2016, där han blev fyra i lagtävlingen med det nya zeeländska laget.

2018 hade han ett sensationellt bra år, med seger i Burghley CCI4* på Ringwood Sky Boy och i Blair Castle CCI3* med Pats Jester. Hans andra VM i Tryon resulterade i en åttondeplats individuellt och sjua med laget på Cekatinka JRA.

Tredjeplatsen i Lexingtons CCI5*-L med Xavier Faer var bidragande till klättringen på rankingen, tillsammans med tiondeplatsen i Badmintons CCI5*-L med Ringwood Sky Boy.

– Jag ska erkänna att det här är något som jag har velat uppnå ett bra tag, säger Tim Price i ett pressmeddelande från FEI. Det har gått ifrån att vara en dröm, en drivkraft till att bli verklighet.

– Det känns speciellt, mycket därför att det är ett erkännande av uthållighet snarare än bara rena segrar. Jag försöker få ut det bästa av varje möjlighet jag har. Inte att alltid vinna, utan på ett sätt där mina hästar ska anstränga sig för sin egen tillfredsställelse och nöje. För mig handlar det om en sammansmältning av hårt arbete, starkt fokus och ett fint partnerskap med mina vänner hästarna.

fakta

Fakta Tim Price

Tim Price började tävla på toppnivå 2002 med hästen Desamoray.

Efter flera försök blev han 20:e-placerad i Pau CCI4* i Frankrike med hästen Vortex 2008. Ekipaget fick samma placering i Badmintons CCI4* följande år. Hans första seger i CCI4*  tog han i Luhmühlen 2014 med Wesko och tillsammans blev de också tvåa i Lexingtons CCI4* följande år.

Tim är gift med Jonelle Price som även hon är internationell toppryttare i fälttävlan och bland annat vunnit lagbrons i OS i London 2012.

De blev det första äkta paret som representerade Nya Zeeland i fälttävlan i OS när båda tävlade i Rio 2016. Samma sak i VM i Normandie 2014.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.