Ny innovation upptäcker skadan innan den syns
Sandra Pantzare och Elin Wollert är studenter från Civilingenjörsprogrammet Elektronikdesign, på Campus Norrköping. De har utvecklat ett system som avslöjar skador hos hästar innan de syns med blotta ögat. Forskningsprojektet får nu 100 000 kronor och förhoppningsvis ytterligare en halv miljon för att implementeras i verkligheten.
Även en skada som inte syns går att mäta med en sensor som sätts mellan hästens hov och skon. Den överför information om hästens rörelsemönster för att tidigt upptäcka skador.
Ett av problemen med hältor är att vi ofta upptäcker det för sent, när hästen redan har börjat kompensera, skadan har förvärrats och hästen kanske till och med dragit på sig kompensationsskador. För tidig upptäckt av skador har nu ett nytt forskningsprojekt i Norrköping skapat tryckt elektronik som ska förebygga skador. Tryckt elektronik går att göra mycket tunn och är enkel att masstillverka till en låg kostnad.
– Hästar är flyktdjur så de är experter på att avbelasta den kroppsdel som gör ont för att de ska kunna fortsätta springa. Det gör det jättesvårt att upptäcka en skada i tid, och under tiden hinner andra delar av hästens kropp bli överbelastade eftersom hästen hela tiden kompenserar för den primära smärtan, säger forskaren och ansvariga för projektet Sandra Pantzare till tidningen Ny Teknik.
Projektet började som ett examensarbete men tas nu vidare vid forskningsinstituet Rise Acreo, som har fått 100 000 kronor av Norrköpings fond för forskning och utveckling. Om man håller planen får man ytterligare en halv miljon kronor.
Den tunna sensorn i tryckt elektronik överför information om hästens rörelsemönster till en extern enhet. Om något onormalt uppmäts, så får man en varning så att man kan undersöka hästen närmare och förhoppningsvis upptäcka skador innan de blivit allvarliga.
Data ska skickas vidare till en molnlösning, där den analyseras och sedan kan delas med bland andra veterinär och hovslagare.
Projektet hade också ett annat syfte – att visa yngre tjejer möjligheten att kombinera ridsport med teknik och forskning.
– När jag insåg att jag kunde kombinera min hobby med utbildning, och dessutom kunna jobba med det så önskar jag att jag hade vetat det tidigare, säger Sandra Pantzare.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.