Peter Eriksson. Foto: Kim C Lundin

Peter Eriksson flyttar till Mexiko: ”En utmaning”

Tre veckor i varma Mexiko – en i Sverige. Det är vad som väntar för hoppryttaren Peter Eriksson som tackat ja till ett jobb på ranchen Santa Rosa i Mexiko där han ska ansvara för mellan 50 och 70 hästar.

Det är en hoppfull Peter Eriksson som talar med Ridenews. Erbjudandet från den mexikanska toppryttaren Gustavo Ramos kom redan i december.

– Det är väldigt nytt och väldigt spännande. Det blir ju väldigt annorlunda mot vad jag gjort tidigare, eller delvis iallafall, säger Peter Eriksson.

Strukturera upp

Jobbet innebär att träna hästar och strukturera upp arbetet på ranchen. Det finns cirka 200 hästar, varav 26 till 28 är avelsston som får föl årligen, berättar Peter.
– Det är ungefär 50–70 hästar som ska ridas. Vi blir väl cirka fyra personer som ska göra det, säger Peter.
En av dem är Jönköpingsryttaren Fredrik Gustavsson.
– Han ska följa med mig och bli min vice. Lite stand in när jag är hemma i Sverige. Han ska vara den som kör på på samma sätt när jag inte är där. Vi har känt varandra i 20 år, säger Peter.
Frun och den 17-åriga sonen stannar kvar i Sverige till att börja med.
– Det är därför jag ska hem emellanåt. De ville väl egentligen att jag skulle vara kvar på heltid men jag väljer detta så länge. Så får vi se hur länge det blir. Trivs jag med dem och de med mig kan det kanske bli en längre period.

Var det självklart att tacka ja?

– Nej, inte först. Men sen när jag fick tänka någon dag och pratat om det i familjen så blev det så. De tyckte att det var spännande och en kul utmaning. Vi är helt överens i familjen, säger Peter.

Värmen lockar. Vem skulle tacka nej till 20 grader som kallast och 30 grader som varmast? Men det finns ett litet orosmoln på himlen: Språket.
– Alla pratar ju spanska.

Gör du det?

– Nej, eller inte än. Men det lär man sig. En del kan engelska men inte så många. Jag har ganska lätt för att lära mig språk iallafall. Att göra sig förstådd i början är en viss utmaning.
Just resorna fram och tillbaka bekommer honom inte. Faktum är att det blir snudd på mindre resande än det är idag. Skillnaden är att Peter kommer sitta i luften snarare än i bilen.
– Nu kommer jag ju vara på samma ställe hela tiden. Innan har jag åkt runt från stället till ställe och hållt träningar. Nu blir det mer uppföljningar och att vara på samma plats hela tiden. Jag kan bara fokusera på detta, säger Peter som jobbar med flera elitryttare på hemmaplan i Sverige.

Tävlingsdags

Den forne landslagsryttaren kommer också att tävla ranchens hästar, är planen. De flesta hästarna uppges vara mellan fyra och sex år gamla. Resan till ranchen bär av om två veckor och Peter har varit på besök innan.
– Det verkade väldigt trevligt. De ligger väldigt vackert i kuperad terräng. Det är nästan som ett alplandskap med stora skogar, säger Peter.

Tror du att det blir mer slitsamt än nu?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror nästan det blir mindre. Mer normala arbetstider. I dag åker jag kanske vid åtta på morgonen och är hemma vid tio på kvällen. Nu kommer jag rida kanske åtta hästar och longera två, varje dag. Jag tror det blir mer behagliga arbetstider, säger han.

Peter Eriksson

Peter Eriksson har deltagit i fem OS och var med när det svenska landslaget tog silver i OS i Aten 2004. Han innehar 6 SM-guld, samt silvermedaljer från både VM och EM. Peter placerade sig även på tredje plats i Världscupen 1995 och har fått hela åtta championtecken.

Eriksson har toppat årsrankingen i Sverige tre gånger under sin karriär och var förste svensk att hamna bland topp 20 i världsrankningen.

Källa: Wikipedia

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.