Stephanie Holmén, Peder Fredricson, Vanessa Falk

Ridsportens nya ambassadörer mot mobbning

Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Vanessa Falk är ridsportens nya ambassadörer för organisationen Friends arbete mot mobbning i satsningen Trygga Ledare.

Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Vanessa Falk är nya ambassadörer för Friends i arbetet för att alla barn, unga och vuxna ska känna sig trygga i stallet och mot mobbning.

Svenska Ridsportförbundet jobbar tillsammans med Stiftelsen Friends mot mobbning och för en trygg ridsport genom satsningen ”Trygga ledare”, som finansieras av Hugo Stenbecks Stiftelse. I två år framöver tar man nu hjälp av kända ryttarprofiler i arbetet.

– Det känns självklart för mig att stötta satsningen ”Trygga ledare”. Som vuxen ledare har man alltid ett ansvar att stå upp och agera för barn och ungas bästa, säger Peder Fredricson.

Förutom hoppryttarna Peder Fredricson och Stephanie Holmén blir också sångerskan och poddaren Vanessa Falk ambassadör för arbetet. När Vanessa var yngre och kände utanförskap i skolan blev stallet en frizon för henne.
I rollen som ambassadör för Trygga Ledare hoppas Vanessa kunna bidra till att barn och unga känner att det är okej att vara olika och att stallet blir en trygg miljö där alla kan vara med på lika villkor

Syftet med satsningen är att förstärka den positiva sociala miljön för barn och unga.

För att kunna göra mer träffsäkra insatser i trygghetsarbetet inleddes Trygga ledare-satsningen med en nulägesanalys där man lyssnade in erfarenheter från ridsportens ledare.

– Arbetet med trygg ridsport är viktigt för oss och Vi är väldigt glada och stolta över att våra ryttare vill vara ambassadörer för ”Trygga ledare”, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

Tack vare samarbetet med Hugo Stenbecks Stiftelse finns nu även Ridsportens Trygghetspris, som har premiär i år, och delas ut under Sweden International Horse Show den 1 december. Ridsportens Trygghetspris delas ut till en ungdom som representerar ett ungdomsinitiativ som bidrar till en trygg och inkluderande ridsport för barn och unga.

– Vi har följt utvecklingen av det här initiativet under första året och det är fantastiskt att se ett så stort engagemang inom ridsporten för de här frågorna. Att en av Sveriges största idrotter tar krafttag för en trygg och inkluderande miljö för alla barn och unga är oerhört viktigt, och vi ser många möjligheter för de verktyg, erfarenheter och det ledarskap som nu tas fram, både inom idrotten men också för samhället i stort , säger Sophie Stenbeck, ordförande för Hugo Stenbecks Stiftelse som är initiativtagare till satsningen.

I samband med Sweden International Horse Show så arrangerar Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Stiftelsen Friends även en Nätverksträff för ledare. Fokus är på frågor som berör trygghet, ledarskap och hur vi genom ett gott mentorskap, skapar förutsättningar för unga att utvecklas och bli stärkta sitt eget ledarskap.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.