Brodd på eller av i vinterhalkan? Foto: Fredrik Jonsving

Så förebygger du vinterns halkfaror

Skodd häst i kombination med snö och is är inte alltid en bra kombo. Nu varnar försäkringsbolaget Sveland för skador till följd av ofullständig broddning.

Det finns positiva och negativa aspekter i allt. Broddar kan till exempel ge skada både på den bärande hästen och hagkompisarna. Men fläkskador, som uppstår när hästen halkar, kan vara minst lika illa. Det kan ta lång tid att läka ut en liknande skada – och de kan uppstå när som helst på året.

– Har man flera hästar i samma hage bör hästägarna prata ihop sig. Hur är hästarna i hagen? Är det stillsamt i ”flocken” eller är hästarna ystra och bråkar lite med varandra? En broddbeklädd hov kan så klart orsaka betydligt större skador än en hov som inte har broddar, säger Ursula Lige, ansvarig för skadeförebyggande hälsofrågor på Sveland Djurförsäkringar i ett pressmeddelande.

Knölig mark

En kuperad hage till följd av mjuk och sedan frusen mark är inte heller optimalt. Risken för att hästarna vrickar till sig är nämligen stor. Skadorna kan bli omfattande och rehaben lång.
– Har man en sommarhage som vilar på vintern så kan det vara en god idé att låta hästarna gå där när det frusit. Risken för vrickningar minskar och hagen tar inte skada om det är tjäle i marken. En del hästägare väljer också att lägga på snösulor för att undvika att det klumpar ihop sig och blir snöstyltor under hästens hovar. Även styltor kan orsaka vrickningar, säger Ursula Lige.

Sommarhalka

Det många inte vet är att det kan bli precis lika halt på en regnig gräsmatta som på snötäckt is. Men det finns sätt att förebygga just fläkskador. Broddar är ett alternativ för både sommar och vinter, men passar inte alla. Särskilt inte om hästarna är busiga i hagen och sparkar efter varandra. Sveland rekommenderar därför att man har en konversation i stallet gällande just broddar innan man släpper ut hästarna tillsammans. Man rekommenderar också att alltid plocka av broddarna innan hästen till exempel ska transporteras för att minimera risken för trampskador.

Nedan i faktarutan hittar du matnyttiga tips för vintern.

Förebygg vinterskador

Välj ett par små isbroddar om hästen ska gå med dem jämt.

Har du en sommarhage som är jämn? Låt hästarna gå där när det är tjäle i marken för att undvika ojämna hagar.

Har hästen lätt för att trampa sig själv så använd boots.

Prata med hagkompisarnas ägare innan du släpper ut hästen med broddar.

Se till att byta broddarna när de blir slitna.

Så kallade guldskor är ett alternativ till broddar. Dessa har ett visst inbyggt halkskydd och används av många under vinterhalvåret.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.