ukraina nonsens häst

Så här kan du hjälpa hästarna och ridsportfolket i Ukraina

Nu finns en hemsida där du enkelt kan donera pengar och erbjuda hjälp till hästar och ridsportfolk i Ukraina.

FEI har avsatt drygt 11 miljoner kronor (1 miljon schweizerfrancs) för hjälp till ridsporten i Ukraina. Insatsen samordnas med det ukrainska ridsportförbundet och det finns nu en hemsida för den nya hjälporganisationen som registrerats. Men det är omöjligt att föra ut hästar ur Ukraina – inte ens hingsten Comme il Faut som skulle stationerats i Tyskland kommer därifrån.

Många ber om hjälp och många vill hjälpa, men situationen för hästar och hästägare i Ukraina är svår, då det närmast är omöjligt att föra hästar över gränsen. Även här i Sverige har många erbjudit sig att ta emot hästar, hjälpa till med transport och annat.

Kända hingstar fast i landet

Topphingsten Comme il Faut – som bland annat tog lagsilver i EM med Marcus Ehning – som varit i Ukraina en tid skulle nyligen ha förts till tyska Westfalen, där han skulle varit stationerad under betäckningssäsongen. Hans resa planerades en dag för sent och när det var dags att åka fanns inga tillgängliga lastbilschaufförer eftersom män mellan 18 och 60 år inte får lämna Ukraina, berättar tyska tidningen St Georg. Männen måste stanna för att försvara landet.

Även Comme i Fauts far Cornet Obolensky är fast i Ukraina.
För närvarande går det inte heller att få ut semin ur landet.
Det ukrainska stuteriet där hingstarna befinner sig har ett nära samarbete med den westfalska stamboken. Man räknar med att 50 föl som skulle registreras där kommer att födas i Ukraina i vår. Carsten Rotermund, den westfalska stamboken, säger till St Georg att han inte vet hur många av de 30 anställda på stuteriet som kommer att kunna vara kvar och ta hand om hästarna.

Ny organisation samordnar hjälp till ridsporten i Ukraina

Internationella ridsportförbundet FEI har avsatt en miljon schweizerfrancs (cirka 11 miljoner svenska kronor) till hjälp för Ukrainas ridsport och tillsammans med landets nationella förbund har man satt upp en hjälporganisation, Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, och en hemsida för att samordna hjälpen.

För den som vill hjälpa är det nu enkelt att registrera sig på organisationens hemsida och donera pengar eller anmäla sig för att hjälpa till på olika sätt  – med bland annat uppstallning, boende, transport, gåvor eller hjälp med översättningar och innehåll i sociala medier.

Ryska tävlingar stryks av FEI

Alla tävlingar i Ukraina ställdes in omedelbart vid krigsutbrottet och i måndags meddelade FEI att man stänger av Ryssland och deras allierade Belarus (Vitryssland) som tävlingsarrangörer. 49 ryska tävlingar har strukits ur FEI-kalendern.

European Equestrian Federation (EEF), som Ukraina är medlem i, försöker organisera evakuering av hästar från krigszonerna.

– EU måste gå med på det, men det finns problem med det, eftersom hästarna behöver papper för att passera EU-gränsen. Och de kan inte utfärdas av ridsportförbundet, utan bara av veterinärmyndigheterna, säger EEF:s ordförande, belgiska Theo Ploegmakers till St Georg.

Han försöker nu organisera karantänstationer i grannländerna Polen, Slovenien, Rumänien och Bulgarien.

 

Hjälporganisationens hemsida > > >

Så här kan du hjälpa hästarna och hästfolket i Ukraina

På hemsidan för den nya hjälporganisationen kan du som vill hjälpa anmäla dig för att erbjuda följande hjälp:

• Donera pengar
•  Transport från ukrainska gränsen
• Tillfälligt eller mer långsiktigt boende eller stallplats
• Varor (foder, tillskott, täcken, medicinsk utrustning, mm)
• Arbete för professionella inom ridsporten
• Samordning av insamlingar i sin egen region
• Hjälp med innehåll på Facebook och Twitter
• Hjälp med översättningar från engelska/ukrainska till andra språk
• Eller egna förslag

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.