Andrea Barth

Så ska alla få börja tävla

Svenska Ridsportförbundet skriver på sin hemsida om hur man arbetar för att kunna öppna upp tävlande för alla.

Svenska Ridsportförbundet skriver på sin hemsida:

Sedan 25 januari har vi kunnat starta upp tävlingar inom ridsporten igen för yrkesverksamma och de födda 2005 och senare. Svenska Ridsportförbundet arbetar parallellt för att kunna öppna upp för tävling för alla.

För ryttare, kuskar och voltigörer som inte faller under ovanstående kategorier gäller fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendation om att ”avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar […] till och med 30 juni 2021”.

– Vad gäller tävling är det fortsatt begränsat till de som utövar yrkesmässig idrott. De som är födda 2005 och senare kan delta på enstaka tävlingar. Men vi ger på inga sätt upp hoppet om att kunna öppna upp för tävling för alla innan sommaren. Vi står redo att köra igång tävlingar så snart smittläget och myndigheterna tillåter. Det är något vi arbetar med och för varje dag, säger Andrea Barth, sportchef Svenska Ridsportförbundet.

Det arbetet innefattar bland annat kontakter och möten med myndigheter, andra idrottsförbund och Riksidrottsförbundet.
– Vi har en pågående dialog med Riksidrottsförbundet för att påvisa ridsportens speciella förutsättningar. Vår ordförande Ulf Brömster blev också nyligen invald i RF:s referensgrupp, som arbetar med regeringens stödpaket till idrotten.

Ridsporten är en individuell idrott där aktiva naturligt håller avstånd till varandra. De rekommendationer som redan finns för tävlingar för yrkesverksamma och barn och unga, kan utan vidare användas även för andra tävlingar.
– Det hoppas vi ska ske tidigare än 30 juni, så att även övriga får möjlighet tävla igen. Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna mötas igen på tävling och stallbackar, utan att vi för den skull riskerar ökad smittspridning, säger Andrea Barth.

Texten i sin helhet > > >

Nyligen meddelades att Ridsportförbundet nu finns representerat i referensgruppen som bland annat ska fördela regeringens coronastöd till idrotten.

Mer om hur coronapandemin påverkar ridsporten

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.