Så ska veterinärerna mota bort smittan

Uppmärksamhet och kontroll. Det är en god början för att mota smittspridning. Nu har Evidensias hästkliniker i Sverige gått samman i goda råd och uppmaningar till hästägare inför ett klinikbesök.

Åtgärderna är en ren försiktighetsåtgärd och gäller för alla kliniker i Sverige. Här är djurklinikernas önskemål för den som behöver besöka verksamheten i dessa tider när både virusabort och kvarka sprids.

– Inför ert besök på kliniken vill vi därför att ni DAGEN FÖRE och SAMMA DAG som ert besök TEMPAR er häst samt kontrollerar er egen och andras hästar i stallet noggrant efter näsflöde. Om er häst eller någon annan häst i stallet har feber eller uppvisar tecken på luftvägsinfektion/snuva så vill vi att ni i möjligaste mån stannar hemma om hästens tillstånd inte kräver akut vård. Ring oss bara så hjälper vi er att hitta en ny tid, skriver man i inlägget. 

Klinikerna flaggar också för att det kan bli tal om en utökad rutinundersökning vid vissa typer av symtom.

– Detta kan till exempel innebära att någon från kliniken ringer upp inför ert besök och i vissa fall ordineras provtagning. I samband med ankomst till kliniken kan vi även komma att genomföra en extra ankomstkontroll, skriver man.

– Detta är till för alla våra hästpatienters säkerhet. På hästkliniker samlas hästar från många olika stall och tillsammans måste vi alla verka för att stoppa spridningen av smittsamma hästsjukdomar. Tack för er förståelse!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.