Foto Hedvig Samaras

Säsongspremiären inställd för publikmagneten

Under gårdagen genomfördes en hemlig beriden vaktparad. Paraden skulle egentligen utgöra säsongspremiären för årets alla parader och korteger, men på grund av pågående pandemi är säsongen tills vidare fortsatt inställd.

Eftersom den beridna högvakten alltid drar till sig folksamlingar har alla parader och korteger varit inställda under hela 2020. Men verksamheten är ändå i full gång. Nya hästar köps in och utbildas, och flera hemliga paradritter genomförs på tidiga mornar på stan för att hästarna ska vänjas vid trafik och oväsen. Saknaden från allmänheten har varit stor.

– Stockholmarna och besökare till staden har under en lång tid inte kunnat se den beridna högvakten på stan på grund av den pågående pandemin, men bakom kulisserna jobbar vi för fullt och förbereder oss för att förhoppningsvis snart kunna sprida glädje igen med våra fina hästar och pompa och ståt. Igår gjordes en av de anonyma ritterna genom stan och för första gången på länge gick den hela vägen till slottet. Så anonym och hemlig man nu kan vara med ett fyrtiotal hästar på rad genom centrala Stockholm! säger Lena Linn, Generalsekreterare för Föreningen för den Beridna Högvakten.

Dessa morgonritter genom stan är en del av den ständigt pågående miljöträningen för hästarna; att de ska vänja sig vid trafik och att utsättas för plötsliga höga ljud. Musikhästarna måste även övas i att ha tunga instrument på ryggen och att höra blåsorkestern på nära håll.

Under tisdagen genomfördes en oannonserad beriden vaktparad. De permitterade hästarna behöver sin mijöträning.

Skötsel och utbildning av föreningens 85 hästar

Föreningen Beridna Högvakten måste ha minst 80 hästar för att kunna uppfylla sitt uppdrag att tillhandahålla 75 brukbara hästar till Försvarsmakten att använda i beridna vaktparader och korteger. Därför sker en årlig tillväxt av sex till åtta nya hästar i takt med att äldre högvaktshästar pensioneras och får njuta lata dagar i hagen på ålderns höst. Dessa hästar måste genomgå en omfattande utbildning, inte minst för att klara trafik, folksamlingar och hög musik. De nya hästarna som utbildas brukar spridas ut till en handfull platser i landet. Årets ”elever” finns i Halland, Skåne och på Strömsholm, en av Riksanläggningarna i Hallstahammars kommun, där hästarna även används i hästundervisningen som sker på plats.

För föreningen är det väldigt viktigt med hästvälfärden, det vill säga att hästarna mår bra både fysiskt och psykiskt och att de stimuleras både kroppsligen och mentalt. Årliga hästbesiktningar sker inför varje säsongstart och efter varje säsongs avslutande, likaså får hästarna dagligen ett par timmars planerad egentid och de har obligatorisk semester på grönbete under juni och juli månad.

– Vi värdesätter verkligen våra hästars välmående, från början till slut. Efter en lång och trogen tjänst hos oss ser vi till att våra hästar hamnar på ett fint ställe där de kan njuta i vacker natur. Ingen av våra hästar går till slakt utan de behandlas på ett värdigt och vördnadsfullt sätt vid livets slut genom så kallad trotjänaravlivning, säger Lena Linn.

Populär och efterlängtad turistattraktion

Den inplanerade säsongsstarten var satt till den 27 april, men den har nu blivit uppskjuten på obestämd framtid.

– Vi fortsätter att förbereda oss och vara redo för när vi kan återuppta våra parader. Vi brukar inleda vår säsong på allvar med den beridna vaktparaden till slottet för att fira kungens födelsedag, nu blir det ännu en födelsedag vi inte kan närvara. Under året som gått har vi fått många uppmuntrande tillrop från stockholmare och besökare till huvudstaden som saknar oss och som undrar när vi kommer tillbaka. Det känns bra att veta att vi har en plats i människors hjärtan och att vi ses som en del av Stockholms traditioner och attraktionskraft! säger Lena Linn.

Den beridna högvakten brukar dela topplatserna om den mest populära turistattraktionen i Stockholm med Vasamuseet, Skansen och Slottet.

I senaste numret av magasinet Kentaur finns ett stort reportage om Beridna Högvakten. Du beställer tidningen här > > >

Om Föreningen för den Beridna Högvakten

Föreningen för den Beridna Högvakten är en medlemsorganisation som finansieras av medlemsavgifter. Som medlem blir man bland annat delägare till organisationens 85 hästar, ett bestånd som föryngras varje år i takt med att de äldsta hästarna pensioneras. Föreningen bildades 1985 i syfte att kunna bevara hästarna i den gamla och uppskattade traditionen med beriden högvakt vid högtidstillfällen som nationaldagsfirande, kungliga bröllop och vid statsbesök. Den beridna vaktparaden är en viktig symbol för det svenska levande kulturarvet. Sedan september 2019 finns Beridna Högvakten med på förteckningen över immateriella kulturarv i Sverige. Föreningen har idag 23 000 medlemmar. För mer information, se www.beridnahogvakten.se.

Försvarsmakten genomför den beridna vaktparaden

Det är Försvarsmakten som med Dragonmusikkåren (LDK) och vakten från Livgardet genomför de beridna vaktparaderna. Livgardets Dragonmusikkår rider vid varje tillfälle med cirka 18 musiker. Livskvadronen bemannar vakten som rider till Kungliga Slottet med två officerare och 28 eller 32 soldater. En beriden vaktparad består alltså av 48 eller 52 ekipage (häst med ryttare).
För mer information, kontakta:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.