Foto: Fredrik Jonsving

Sexanklagad hoppryttare tog sitt liv

Amerikanska hoppryttaren Robert Gage tog sitt eget liv den 12 juni, bara dagar innan förhöret som gällde överklagandet av hans livstids avstängning från sporten.

I februari stängdes amerikanska hoppryttaren Robert Gage av på livstid av amerikanska ridsportförbundet, med anledning av sexuella anklagelser som gällde minderåriga. Han överklagade domen, men tog sitt liv bara dagar innan förhöret som gällde hans överklagande. Förhöret skulle ha hållits den 17 juni.

I USA finns en ideell organisation som ska motverka sexuella trakasserier och metoo-relaterade brott, SafeSport inom idrotten. Det var på deras inrådan som ridsportförbundet stängde av ryttaren.

Robert Gages död har rört upp starka känslor och mycket debatt i USA, om hur man ska kunna ge stöd till offer och samtidigt upprätthålla att någon inte är skyldig innan den är dömd.
Organisationen SafeSports arbete har också blivit ifrågasatt. Även om någon blir frikänd i en rättslig process kan SafeSport fortfarande hålla personen skyldig.

Metoo-rörelsen har varit stark inom idrotten i USA, men bland annat 300 gymnaster som gick ut och berättade sina historier.

Händelserna som Gage anklagades för ska ha inträffat för över 30 år sedan.

Gages ryttarkollega Bernie Traurig stöttade honom i processen och berättar:
– Han har lidit mycket. Han förlorade sin inkomst i ett helt år, fick ta av sina pensionsfonder för att överleva, förlorade sitt goda rykte och led svårt psykiskt. Hans fru som är veterinär har fått arbeta dubbla skift.

Robert Gage var som ryttare känd som ”speed demon” för sina framgångar i tidshoppningar. Han har vunnit tre världscupsegrar och har en lång karriär inom ridsporten. Han var verksam som domare, banbyggare och tränare. Han var även förbundskapten för Venezuelas hopplandslag.
Några av hans mest kända hästar var Largo, Furst Z, Magnolia, Dutch Chocolate och Sage. Han toppade listan som mest framgångrika Grand Prixryttaren i USA i 80 veckor i sträck.

Gage startade hemsidan Judge My Ride, där ryttare kunde skicka in filmer och få feedback från domare, Grand Prixryttare och topptränare.

Gage var väldigt omtyckt i ryttarvärlden och de som trädde fram och anklagade honom har fått utstå mycket näthat, medan många har satt Gage på piedestal.

Gages död var det andra dödsfallet kopplat till SafeSport. I januari hängde sig konståkaren John Coughlin, dagen efter att han blivit avstängd på grund av anklagelser om sexuella trakasserier.

 

Amerikanska hoppryttaren McLain Ward (rankad 6:a i världen) är ambassadör för SafeSport. I ett långt facebookinlägg skriver han om händelsen:

Robert Gages vän Bernie Traurig skriver också på Facebook:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.