Foto Fredrik Jonsving

Sexövergrepp och utnyttjanden – lyssna på ny radiodokumentär om ”hästkarlar och stalltjejer”

En ny dokumentär i Sveriges Radios P1 skildrar sexövergrepp och trakasserier, olämpliga relationer mellan lärare och elever och tjejer som utnyttjas – dessutom många exempel på situationer där Svenska Ridsportförbundet har valt att inte agera.

Idag släpps en ny dokumentär i Sveriges Radios P1, där Annelie Frank och Sigrid Edsenius har undersökt några av de mest omtalade skandalerna med män inom ridsporten som utnyttjat unga tjejer. Det är en berättelse om lärare som inleder relationer med elever, barn under 15 år som utnyttjas, sex-sms…

Det är också historien om män som stöttar varandra – till och med i en ”mansgrupp” – och ett förbund som upprepade gånger duckar och väljer att inte ta ställning.

I dokumentären medverkar bland annat tränaren Tomas Hammar, som stämde Svenska Ridsportförbundet hans tränarlicens drogs in eftersom han uppträtt olämpligt och dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist som förbundet stängde av när hon namngivit män som hon sa hade begått sexuella övergrepp och kränkningar.

Lyssna på dokumentären i tre delar här:

Del 1 Hästkarlar och stalltjejer: Toppryttarnas makt

Del 2 Hästkarlar och stalltjejer: Tjejerna anmäler

Del 3 Hästkarlar och stalltjejer: Hästkarlarnas revansch

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.