fyrverkeri

Sköt raketer i hästhagen – mitt bland dräktiga fölston

Carita Axelsson fick en obehaglig överraskning när hon såg till hästarna på nyårsafton. Mitt i hagen stod en grupp med äldre män och sköt raketer, så kallade fyrverkeritårtor.

Carita har sina hästar i utkanten av byn i Sjöbo i Skåne. Smällare på nyår är inget ovanligt med mycket bebyggelse runt omkring.
– Men hästarna är i stora hagar och har möjlighet att komma bort från smällarna, säger Carita som var på middag hos en vän som bor precis vid hagen.

Sköt i hage

Vid midnatt var det dags för den årliga hästkollen.
– Jag hälsade på hästarna och slängde ut lite kraftfoder. Plötsligt blev de jättestressade och så såg jag att det stod ett äldre sällskap och sköt inne i hagen, säger Carita.
Hon sa till personerna att de inte kunde skjuta mitt bland hästarna men fick till svar att de inte ville riskera att skjuta för nära sitt eget hus. Det var också anledningen till att man drog sig mot hagen, trots ett omfattande staket.
– Det är bra staket med stark ström i eftersom det ligger ganska nära vägen. Jag vill vara säker på att hästarna inte ska kunna ta sig ut, säger Carita.
När hon sedan skrek på de inblandade personerna gick de ut ur hagen – men fortsatte skjuta.
– De sa att de inte visste att det var hästar i hagen först. Men sedan fortsatte de skjuta precis utanför staketet istället så det hjälpte ju inte, säger Carita.
– Jag upplevde det som att de var berusade och att de hade svårt att komma ur hagen på grund av staketet och sa att det var mycket ström. De fick mycket stötar. Men reagerar man inte på det då? Att man kanske inte ska gå in där?

Rädda att dricka

Hästarna klarade sig utan skador, men blev skrämda för den delen av hagen.
– Det är det som är värst. De älskar sina hus och nu vågar de inte gå upp där och äta eller dricka eller nåt, säger Carita.
Då hon själv inte äger marken har polisen meddelat att det inte är någon idé att anmäla händelsen.
– Jag har inte kommit så långt i det. Men jag kan tycka att Sjöbo som utger sig för att vara en hästkommun kanske kan ha hårdare regler för fyrverkerier. Jag vill bara att man ska ha mer förståelse för hästarna, säger Carita Axelsson.
Hon berättar också att det går dräktiga ston i hagen som nu riskerar att kasta sina föl på grund av skrämseln.
– I såna fall kommer jag att anmäla för skadestånd, säger Carita.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.