Stort bildreportage: Fullblod för miljoner

Vi har besökt Normandie, som kan kallas hästsportens vagga. Här finns inte mindre än 4 500 uppfödare av fullblod. Några av dem säljs för miljoner på auktionerna.

Text och foto Ardina Strüwer

Deauville Frankrike
Foto Ardina Strüwer

Normandie i Frankrike kan räknas som ett av världens bästa områden för hästuppfödning. Här finns det ideala klimatet med mycket regn samt kalkrika jordar som ger frodigt bete.

I den välkända staden Deauville, ute vid havet, anordnas regelbundet exklusiva hästauktioner för så kallade yearlings, ettåriga fullblod som avlats fram för att bli galopphästar. Hit kommer man från hela världen för att försöka hitta en framtida champion.
Man studerar stamtavlorna noggrant men tittar även på hur hästen är byggd och hur den rör sig. Detta finns det chans att göra bara tre till fyra dagar inför aktionen. Det gäller att ha förberett sig innan genom att studera katalogen, då utropen går väldigt fort. Åringarna är bara inne några korta minuter innan klubban går i bordet.

Deauville Frankrike
Foto Ardina Strüwer

Att föda upp en yearling, däremot, är ett långt och minutiöst arbete. Inom fullblodsaveln förekommer ingen insemination utan här går det till som förr det vill säga att stoet transporteras till hingsten för en naturlig befruktning. Ofta får stona färdas långt, inte sällan till England där det finns många fina hingstar, men man betäcker med hingstar från både Irland, USA och Tyskland.
Fölet förbereds under flera månader inför auktionen. Dels är det viktigt att man vänjer fölet vid att bli hanterat och få förtroende, men lika viktigt är att leda åringarna på långa promenader. En yearling som på auktionsdagen är i perfekt hull med blänkande päls och som dessutom skrittar på med ett fint steg och med spetsade öron kan få priset att skjuta i höjden.

Deauville Frankrike galopp
Foto Ardina Strüwer

Förra årets rekordsumma var på 1,6 miljoner euro! Det var ett sto som såldes till Dubais galoppintresserade regent, shejk Mohamed bin Rashid al Mahktoum, som lyckades få detta lovande sto e.Dubawi till sin renommerade galoppverksamhet Godolphin i Dubai. Shejk Mohamed är en av världens största hästägare.
Och fölet kom inte helt oväntat från en uppfödning i Calvados, i Normandie.
Mer än varannan galopphäst i världen är född just här, och kommer alltså från en av de 4 500 hästuppfödare som finns just här.

Deauville Frankrike galopp
Foto Ardina Strüwer

Det finns flera framgångsrika svenska uppfödare som flyttat till Normandie för att föda upp galopphästar. Mest känd är familjen Sundströms stuteri Haras de Coulonces. De kom till Frankrike 2006 och har fött upp flera framgångsrika galoppörer. Bland annat vann deras hingst Le Havre det franska galoppderbyt 2009 och dottern Anna Sundström (tidigare som gift Anna Drion) drev tillsammans med sin dåvarande man Etienne stuteriet Coulonces Consignment där man koncentrerade sig på att få fram yearlings av toppklass. 2013 var det deras yearling som såldes för hela 1,5 miljoner euros…
Idag driver Anna egen verksamhet, stuteriet Haras du Grand Chêne.

Amelie von Leithner
Amelie von Leithner. Foto Ardina Strüwer

Vi valde att hälsa på hos en annan svensk uppfödare, svenskan Amelie von Leithner som för flera år sedan valde att flytta sin hästuppfödning från skånska Torup till den pittoreska byn Gacé i Normandie. Amelie är uppvuxen i Frankrike vilket har underlättat för henne att etablera sig. Hon föder upp både yearlings och fullblod som går direkt till auktion eller till tränare. Hon tycker Normandie är idealiskt för hennes verksamhet – fint bete och nära till både hingststationer och veterinärkliniker. Gården hittade hon på internet.
– Annonsen stämde inte alls med det jag letade efter. Ett vackert boningshus, men med två fallfärdiga hästboxar och bara tre hektar användbar mark. Av ren nyfikenhet åkte jag och tittade på det ändå och föll direkt när jag såg utsikten och naturen runt omkring.

Foto Ardina Strüwer

Efter flera år av investeringar och arbete med dränering, byggande av enorma hagar med vackra trästaket, topstall, longervolt med mera består Amelies gård Haras de Cisai nu av 30 hektar mark med stall och 24 boxar.
– I år föddes tolv föl! Jag äger tre och ett halvt av stona men resten tillhör hästägare från både Sverige, Frankrike, Tyskland och England. Flera roliga personligheter som gärna engagerar sig och gillar att diskutera. Det tycker jag om.

Amelie von Leithner
Amelie von Leithner. Foto Ardina Strüwer

Amelie berättar att hon mött både motgångar och framgångar. Det är inte alltid lätt att få ihop det ekonomiskt men förra året fick hon in en del, bland annat tack vare den uppfödarpremie som finns i Frankrike. Om ett föl man fött upp vinner ett löp så går alltid en viss procent till uppfödaren.
– Jag stormtrivs i Normandie i min lilla by där närmsta grannarna består av ekologiska gårdar med kor. Jag är så tacksam över att få hålla på med det jag älskar. Mitt mål just nu är att gå plus minus noll ekonomiskt. Jag hoppas hamna där snart, avslutar Amelie med ett leende innan vi tar adjö .

Hos Amelie von Leithner
Foto Ardina Strüwer
Hos Amelie von Leithner
Foto Ardina Strüwer
Hos Amelie von Leithner
Foto Ardina Strüwer

Staden Deauville förknippas gärna med polo. Under augusti månad varje år samlas eliten bland polospelarna här för att tävla om La Coupe d Or, som räknas som en av världens fyra viktigaste poloturneringar.

Promenerar man en tidig sommarmorgon på stranden i Deauville möter man garanterat både galopphästar och polohästar på den milslånga stranden. Runt staden hittar man det ena stallet mer magnifikt än det andra, ofta i korsvirke och omgivet av äppellundar. Under hästfestivalen Equidays i oktober kan man besöka de flesta stuterierna här i Calvados.

Kanske är det först när man har besökt det statliga stuteriet Haras du Pin som man förstår vilken stor betydelse Normandie har och har haft för den franska hästaveln.
Det välrenommerade stuteriet med sitt sjuttonhundratals slott och imponerande stallar tillhör Normandies mest populära sevärdheter.
Det var Ludvig XIV som i början av 1700-talet bad sin hovstallmästare att hitta den optimala platsen för att grunda ett kungligt stuteri, där man kunde förse hovet och armén med lämpliga hästar.
Haras du Pin byggdes mellan 1719 och 1724 och resultatet blev så storslaget att det än idag kallas för ”hästarnas Versailles”. • • •

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.