Stort upprop mot idéerna om nya regler för hagar och gödsel

Senast den 31 augusti kan man lämna yttrande om övergödningsutredningens betänkande som bland annat handlar om hantering av hagar och gödsel. Nu har det startats ett stort upprop och en namninsamling mot idéerna i utredningen.

Ullrica Landmér har startat ett upprop med en namninsamling mot Övergödningsutredningens förslag om att utreda bland annat frågor om hantering av hagar och gödsel inom hästhållningen. Hos Ridenews har vi skrivit om detta i våras:
Strängare regler för gödselhantering vid stall och i hagar och ett nytt hästregister > > >

Ullrica säger att det var en kombination av irritation och förvåning övar att ingen annan reagerat som fick henne att handla.
– Jag brukar aldrig vara offentlig på Facebook, men nu var det väl dags. Jag trodde dock aldrig att det skulle bli över 10 000 medlemmar på knappt ett och ett halvt dygn.

– Om utredningen blir ett lagförslag som sedan går igenom kommer det påverka en oerhört stor del av svensk hästnäring och väldigt många kommer inte längre ha möjlighet att ha häst och hästverksamhet.

Det inte alla som anser att man behöver uppröras över det här. Det är ju inte skarpa förslag och man har bara bestämt att det ska utredas vidare.
– Vi kan väl aldrig bli nog många som gör våra röster hörd tänker jag. När man vill förändra är det bra att ha med många medmänniskors röst i form av en namnunderskrift. LRF vill ha synpunkter innan sista augusti och de kommer bland annat att få det från oss.

Kommer du själv att drabbas om något av detta blir verklighet?
– Det kommer nog att påverka alla hästhållare mer eller mindre. Jag kommer förhoppningsvis inte behöva lägga ner de 10 första åren i alla fall, men det kommer bli praktiskt svårt att genomföra de åtgärder som föreslås.

Namninsamlingen har i skrivande stund fått mer än 12.600 underskrifter. När lade du upp namninsamlingen och gruppen?
– I skrivande stund har Facebookgruppen funnits i 35 timmar och vi är över 10 000 medlemmar. Namninsamlingen startades en timma efter gruppen startades så det är helt galet. Underbart att se.

Ni har skrivit att ni inte vill göra gruppen politisk, men det är många som inte följer reglerna. Hur hanterar ni det?
– Det är väldigt många frågor bland kommentarerna och vissa av dessa frågor finns i dagsläget inget svar på.
Men vi försöker jaga svar på det som inte framgår i utredningen. Som till exempel vad som händer med marken efter 10 år. Hur länge ska den vila? Vad förväntas man göra med den?
– Vi admin försöker vara så aktiva som möjligt. Vi har satt upp regler för gruppen och de som inte följer reglerna kommer stängas av efterhand som vi ser regelbrott och opassande uppförande.
– Öppnar jag inte Facebook på en timme för att jag har lektion eller jobbar med en häst så ligger minst 50 nya aviseringar när jag öppnar igen, så det är mycket att hålla ordning på. Då är vi ändå fyra admins!

Länk till namninsamlingen som man kan skriva på här > >>

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.