tävling, hoppning, hoppbana, arena

Strikta rekommendationer inför tävlingsstarten

Du ska kunna redovisa fem dagars tempkurvor, förvara dina saker i en kasse vid framhoppningen och arrangörerna har fått nya riktlinjer för uppstallning och karantänboxar.

Nu när tävlingarna drar igång publicerar Svenska Ridsportförbundet rekommendationer för att skydda mot smitta.

Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet har hävts från och med den 12 april. Med anledning av den senaste tidens utbrott av neurologisk variant av EHV -1 i Europa rekommenderar Svenska Ridsportförbundet att utökade försiktighetsåtgärder genomförs inför och på tävling av ryttare och arrangörer.
Rekommendationerna gäller från och med 12 april 2021 till och med 30 maj 2021.

Tänk på att du som ryttare/annan anmälare tar på dig det ansvar som finns i den digitala Hästägarförsäkran då du anmäler till tävling. Det innebär att du som anmälare och/eller ryttare garanterar och har fullständigt ansvar för att hästen inte visat symtom på smittsam sjukdom de senaste tre veckorna. Du är också ansvarig för att hästen inte inom de senaste tre veckorna har vistats på ett ställe där någon annan häst har visat symtom på smittsam sjukdom eller kan misstänkas vara smittförande.

Att inte följa det som står i hästägarförsäkran kan innebära straff från Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd.

Några av åtgärderna:

• Tempkurvor för hästen från de senaste fem dagarna ska uppvisas för arrangören vid ankomst till tävlingsplatsen innan hästarna lastas av.
• Vid framridning ska egen kasse tas med för förvaring av täcke, kläder etc.
• Vid uppstallning får ingen skötsel ske i gångarna.
• Ansvarig för hästen får inte vara i andra stall än det där den egna hästen/hästarna är uppstallade och stallarna bör endast vara öppna för dem som ansvarar för respektive häst. Inga hundar får vara i stallet
• Tävlingsarrangören ska ha två isoleringsboxar, minst 50 meter från uppstallningen.

Läs mer hos SvRF

HÄR hittar du hästägarförsäkran

Rutiner för tempning

Tillfälliga TR

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.